Jogsértés Romániában is a szükségállapot idején

2020. április 22., szerda, Világfigyelő

Az Európai Nyelvi Egyenlőség Hálózata (European Language Equality Network – ELEN) arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetben az Európai Unió egyes tagállamai – így Románia is – következetesen megsértik a nemzeti kisebbségek jogait, amikor az óvintézkedésekkel és a különböző rendeletekkel kapcsolatos információkat kizárólag az ország hivatalos nyelvén közlik.

Az ELEN arra szólítja fel az EU tagállamait, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatos összes információt tegyék elérhetővé az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvein is.

A felhívás fontosságára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – mely 2014 óta tagja az ELEN-nek – is felhívja a figyelmet. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, aki egyben az ELEN választmányának tagja is, elmondta: kiemelten fontosnak tartja a kezdeményezést, ráadásul a jelzett probléma – a nyelvi jogok súlyos megsértésén túl – komoly biztonsági kockázattal is jár, hiszen a kizárólag egynyelvű (esetünkben román) kommunikáció könnyen előidézheti azt a helyzetet, hogy állampolgárok tömegei nem értik meg a fontos előírásokat és rendeleteket.

Az ELEN felhívása továbbá rámutat: a kisebbségek nyelvén történő kommunikáció a járvány elleni hatékonyabb védekezést is szolgálja. A dokumentumban az is szerepel, hogy az Európai Tanács tagállamai – az Európai Unióhoz való csatlakozáskor – ratifikálták a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, amelyben szerepel, hogy a tagállamoknak segíteniük kell a kisebbségek nyelvhasználatát és garantálniuk kell kultúrájuk megőrzését.

A szervezet arra is kitér, hogy a tagállamok mulasztása nemcsak a koronavírussal kapcsolatos intézkedések kommunikációjában mutatkozik meg, hanem sok esetben az online iskolai távoktatás terén is. Az állami televízióban sugárzott tanórák a legtöbb esetben csak az ország hivatalos nyelvén érhetőek el, ezáltal is diszkriminálva a nemzeti kisebbségeket. Az ELEN figyelemmel követi az állami televíziókban sugárzott oktatási műsorokat, az esetleges hátrányos megkülönböztetésekről pedig jelentést készít, amelyet eljuttat az EU illetékes hatóságaihoz. Az EMNT az elmúlt hat évben rendszeresen részt vett az ELEN munkájában, EU-s projektekben partnerként is kölcsönösen segíti egymás munkáját a két szervezet, és minden lehetséges eszközzel arra törekednek, hogy nemzetközi fórumokon is képviseljék az erdélyi magyar közösség nyelvi jogokkal kapcsolatos küzdelmeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2020-04-22: Világfigyelő - :

Netanjáhú és Ganz megállapodott az egységkormányról (Izrael)

Benjámín Netanjáhú, az izraeli jobboldali Likud párt és Beni Ganz, a centrista Kék-fehér párt elnöke hétfő este Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencián megállapodásra jutott az egységkormány létrehozásáról.
2020-04-22: Belföld - :

Ismét megugrott a fertőzöttek száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 468 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 9710-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Az új esetek számának hirtelen növekedése az előző napi 306-ról 468-ra vélhetően egy Suceava megyei tömeges fertőzésnek tulajdonítható. Az elmúlt 24 órában Maros megyében 9, Hargita megyében 2, Kovászna megyében pedig 14 személynél mutatták ki a koronavírust, így Háromszéken 168-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek hivatalos száma.