Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mikó 160Kopjafák az elhunytak emlékére

2020. április 22., szerda, Emlékezet

A Mikó 1943-ban végzett tanulói osztálytársuk, Dr. Szőts Dániel kezdeményezésére negyvenéves érettségi találkozójuk alkalmával 1983. július 23-án az elhunyt osztálytársak és tanárok emlékére vargyasi Máthé Ferenc Ilonka által készített kopjafát állítottak a Vártemplom külső várfala északi bástyájának tövébe. Abból a meggondolásból cselekedtek, hogy csak így tudják a kegyelet virágait elhelyezni olyan volt osztálytársaik és tanáraik tiszteletére, akik távoli temetőkben alusszák örök álmukat.

  • A kopjafák száma ma meghaladja a kilencvenet
    A kopjafák száma ma meghaladja a kilencvenet

A példa követőkre talált: már abban az évben az 1948-ban érettségizettek, 1984-ben az 1944, 1949 és 1954-esek állítottak hasonló emléket. 1985-ben újabb négy következett, amikor a kommunista hatalom felfigyelt, és elrendelte eltávolításukat, ugyanakkor betiltotta további kopjafák elhelyezését. Így 1990 nyaráig, bár folytatódott a folyamat, az újonnan készült kopjafákat a találkozókra egybegyűltek valamelyik elhunyt osztálytársuk sírjánál állították fel.

A Székely Mikó Kollégium Véndiákjainak Baráti Társasága 1990-ben meghirdette a II. Mikós Véndiák Találkozót. Ez alkalommal a várfal tövébe áthelyezték az időközben állított kopjafákat, és újabb 13 évfolyam készíttette el a sajátját. Ily módon az 1995-ben megrendezett újabb világtalálkozón már 42 kopjafa hirdette a mikósok emlékét. A kollégium 140. évfordulójára ez 53-ra emelkedett. Közben a Mikes Kelemen Líceum, a 2-es és 3-as Ipari Líceum is néhány kopjafával betársult a sorba. A további nyilvántartások hiányában csak annyit tudunk megállapítani, hogy 2019 nyarán számuk meghaladta a 90-et.

A kopjafák magassága 2-4 méter között váltakozik, cementbe ágyazott csavarral vaspántok közé fogott alapon állnak. A csúcsán nem meghatározók a klasszikus főmotívumok (csillag, tulipán, buzogány, korona, fáklya), legtöbbje gúla alakú végződés tetején különböző formájú gombbal. A fejdísz alatt gyakoriak a nap, víz, tűz, félhold alakzatok, ez alatt változó számosságban jelennek meg a különböző motívumok. Egyeseken a Mikó-címer faragott változata is fellelhető. Az elsőként állított kopjafákra a neveket bevésték, egy idő óta azonban fémlapokon vagy táblácskákon tüntetik fel a teljes osztálynévsort, majd egy-egy osztálytárs elhunytát kis kereszttel jelölik. Egyes kopjafákon a nevek mellett feliratokat is olvashatunk: „Hű kopjafánk, őrizd emlékünk!”, „Erőt, hitet, helytállást az élőknek, békességet a holtaknak.”, „Exegi monumentum…” (ércnél maradandóbb).

A kopjafák állapotára általában az állító osztályok vigyáznak, időszakonként felújítják, ám mindenképpen dicsérendő a Székely Mikó Alapítvány Kuratóriumának 2014. évi kezdeményezése, amikor a kollégium 155. évfordulója alkalmából felkérte Balázs Antal kopjafaragó nyugalmazott tanítót a teljes kopjafa-állomány konzerválására.  Keresztes Lászlónak, a kollégium alapítványa elnökének és tagjainak kezdeményezésére rövidesen sor kerül a kopjafák újbóli felújítására, számbavételére és egy tájékoztató tábla elhelyezésére.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2151
szavazógép
2020-04-22: Belföld - :

Ismét megugrott a fertőzöttek száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 468 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 9710-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Az új esetek számának hirtelen növekedése az előző napi 306-ról 468-ra vélhetően egy Suceava megyei tömeges fertőzésnek tulajdonítható. Az elmúlt 24 órában Maros megyében 9, Hargita megyében 2, Kovászna megyében pedig 14 személynél mutatták ki a koronavírust, így Háromszéken 168-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek hivatalos száma.
2020-04-22: Belföld - :

Május közepétől szabadon mozoghatunk

Május 15. után eltörlik a kijárási tilalmat és a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott korlátozások jó részét, viszont a nyilvános helyeken kötelező lesz a védőmaszkok viselése – jelentette be Klaus Iohannis államfő a Cotroceni palotában, miután egyeztetett Ludovic Orban kormányfővel és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben érintett miniszterekkel.