Több, mint tízezer fertőzött

2020. április 23., csütörtök, Belföld

A legutóbbi tájékoztatás óta 386 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 10.096-ra nőtt a fertőzöttek száma – közölte a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). A tegnap óta Maros megyében 13 új fertőzöttet azonosítottak, Hargita és Kovászna megyében ismét torzítanak a központi statisztikák, Háromszéken hárommal, a szomszédos megyében eggyel kevesebb fertőzött jelenik meg, mint tegnap, így megyénkben 165 fertőzöttről szól a központi tájékoztatás.

A romániai fertőzöttek közül 2478-at gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, 541-en pedig elhunytak. Jelenleg 236 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az ország területén ma 12.226 személy van hatósági karanténban, 28.131-en otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. Az SKT szerint a 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2185 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá 139, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá került.

Az elmúlt 24 órában 375 hívást regisztráltak a 112-es egységes segélyhívószámon, és 1701-et az állampolgárok tájékoztatására létrehozott zöldvonalon (0800.800.358). Az ország területén ez idáig 113.336 tesztet végeztek el. Külföldön eddig 971 román állampolgárságú koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 20-an meggyógyultak, kilencen elhunytak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 125
szavazógép
2020-04-23: Jegyzet - Váry O. Péter:

Nosztalgia

Ül az ember a házában, mert mi mást tehetne, ha szorult bele annyi értelem, hogy felfogja, most ez a legjobb, amit tehet. A most ugyan egy kicsit hosszadalmassá kezd válni, de okos embernek erénye a türelem, hát vár, na nem Godot-ra, hisz mint tudjuk, ő úgyse jön el, hanem valami másra, mondjuk, jobb időkre. Abban meg van tapasztalatunk, vártunk mi már jobb időkre évtizedeken át, aztán eljött, vagy legalábbis azt hittük, de kiderült, hogy mégsem, hát továbbra is várunk. Mondom, van tapasztalatunk és türelmünk is.
2020-04-23: Közélet - Nagy D. István:

A taxisokat is tesztelik (Sepsiszentgyörgy)

Több mint öt és fél ezer, a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorstesztet rendelt meg az elmúlt időszakban Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A megrendelt mennyiségből eddig 1575 érkezett meg, ezek java része a városban működő családorvosi rendelőkhöz kerül, a fennmaradók segítségével pedig a taxisofőröket, illetve a lakótársulásoknál az ügyfélfogadást lebonyolítók tesztelésére használják fel – jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint az önkormányzat további 700 gyorstesztet ajándékba kapott két vállalkozástól. A cél az, hogy minél pontosabb képet kapjanak a járvány terjedéséről a megyeszékhelyen.