Öttel több fertőzött Háromszéken

2020. április 25., szombat, Belföld

A legutóbbi tájékoztatás óta 218 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 10.635-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte szombaton a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Az elmúlt 24 órában 168-ról 173-ra nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma Háromszéken – derül ki a megyékre lebontott adatokból. Hargita megyében továbbra is 19 regisztrált beteg van, Maros megyében 16-tal nőtt tegnap óta az igazolt koronavírusos esetek száma, és elérte a 351-et.

  • Fotó: casajurnalistului.ro
    Fotó: casajurnalistului.ro

A fertőzöttek közül országos szinten 2890-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Ez idáig 575 halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában, és jelenleg 235 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

Eddig összesen 483 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt – áll még az SKT jelentésében. Az elmúlt 24 órában országszerte 5218 olyan személyt tartóztattak fel a csendőrök és rendőrök, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait. A Román Rendőrség tájékoztatása értelmében összesen 10.408.178 lej értékben róttak ki bírságot emiatt.

Románia területén jelen pillanatban 12.009 személy van hatósági karanténban, 26.159-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. A 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2207 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá 162, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket. Szombat délig 126.645 tesztet végeztek az országban.

A törzsismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja. A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 számon érdeklődhetnek a COVID-19-cel kapcsolatos tudnivalókról.

A tegnap óta meghalt koronavírusban két Olaszországban és egy Egyesült Államokban élő román állampolgár, ezzel 73-ra nőtt a betegségben elhunyt külföldön élő románok száma, további 1482-nél pedig kimutatták a vírus jelenlétét. A külföldön élő, koronavírussal fertőzött románok közül eddig 21-et nyilvánítottak gyógyultnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 127
szavazógép
2020-04-24: Közélet - Fekete Réka:

Megyei kórház: negyvenkilenc fertőzött, két haláleset

A péntek déli adatok szerint tizenhét, koronavírus fertőzés gyanújával beutalt pácienst látnak el a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, köztük egy tizenegy hónapos csecsemőt, negyvenkilenc betegnek pedig pozitív a teszteredménye, ebből tizennégy fertőzöttet a brassói kórház ortopédiai és sebészeti osztályáról helyeztek át. András-Nagy Róbert kórházmenedzser beszámolt két halálesetről is: csütörtökön egy Brassóból átutalt hatvanhárom éves fertőzött, pénteken reggel egy hatvanhat éves háromszéki, gyanús esetként kezelt beteg hunyt el, mindketten többféle súlyos betegségben szenvedtek.
2020-04-25: Közélet - Nagy D. István:

Jött, látott és elrohant Nelu Tătaru (Miniszteri látogatás a kórházban)

Sajátos villámlátogatásra érkezett szombaton a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba  Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. A tárcavezető eredetileg Brassó megyébe tett munkalátogatást, onnan ugrott át a szomszédos Háromszékre, ahol elmondása szerint azt akarta személyesen megnézni, hogy a koronavírus fertőzötteket fogadó intézményben milyen állapotok uralkodnak. A tárcavezető egyébként, miután a kórház bejáratánál felállított szűrősátornál elvégezték rajta az ilyenkor szokásos rutinellenőrzést, pár percet töltött a sürgősségi osztályon, ahol állítása szerint beszélt az orvosi személyzettel, és megállapította, hogy az esetleges fertőzöttek kiszűrését szolgáló rendszer nem működik megfelelően. A villámlátogatás oly gyorsra sikeredett, hogy a kórház vezetőségével már nem jutott idő találkozni, egyeztetni, illetve nem is értesítette őket érkezéséről.