Hírsaláta

2020. április 28., kedd, Belföld

KIVÁLTSÁGOSOK. Egy év alatt 175-tel nőtt a különnyugdíjra jogosultak száma: március végén 9463 jogosultat tartott nyilván az országos nyugdíjpénztár. A legtöbben a volt bíráknak és ügyészeknek különnyugdíjat biztosító törvény haszonélvezői: 4018-an kaptak az öregségi járandóságon felüli szolgálati nyugdíjat, melynek átlaga az ő körükben a legmagasabb: 18 880 lej.

Ebből átlagban 17 614 lejt az állami költségvetésből, a fennmaradó részt pedig az országos nyugdíjalapból folyósítják. A bírósági és ügyészségi alkalmazottak, különböző hivatalnokok átlagosan 4658 lejt kapnak havonta. A diplomáciai testület jogállását szabályozó törvény alapján ezen a területen 835-en jogosultak speciális nyugdíjra, az ő esetükben 5769 lej az átlag. A parlamentben dolgozó köztisztviselők különnyugdíja (nem a választott képviselőké, hanem az ott dolgozó közalkalmazottaké) átlagosan 4760 lej. A polgári légi közlekedésből nyugdíjba vonultaké (1426 fő) a második legmagasabb átlagnyugdíj: 11 349 lej. A visszavonult számvevőszéki alkalmazottak (604 személy) átlagban 8124 lejt kapnak havonta. A nyugdíjpénztár összesítésében nem szerepel az a 768 volt parlamenti képviselő és szenátor, akiknek „korhatáros illetmény” címen évente 100 milliónyi eurót fizet az állam különnyugdíj címen. A statisztikában nem szerepel a védelmi és a belügyminisztérium kötelékéből nyugdíjba vonult mintegy 170 ezer személy különnyugdíja sem. (Marosvásárhelyi Rádió/Maszol).

ÚJABB TÖMEGES FERTŐZÉS. Koronavírussal fertőződtek a Suceava megyei Costâna községben lévő neuropszichiátriai kórház páciensei, valamint az egészségügyi személyzet több tagja is. Rövid időn belül ez a második tömeges fertőzés a moldvai megyében. A Suceava megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóság szóvivője, Nicoleta Daneliuc vasárnap az Agerpresnek elmondta: a kórház 103 alkalmazottja közül 36 személy, a 154 gondozott közül 68 személy fertőződött meg. Múlt hét elején egy másik Suceava megyei neuropszichiátriai kórház is a járvány egyik gócpontjává változott. (Maszol)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1512
szavazógép
2020-04-28: Belföld - :

Lassul a vírus terjedése

Lassulni kezdett Romániában a koronavírus-járvány terjedése: az új megbetegedések heti összesítésekből számolt átlaga – amely április közepéig viszonylag folyamatosan emelkedett, napi 350-re – az utóbbi öt napon már csökkenő tendenciát mutatott, és hétfőig 330 alá esett.
2020-04-28: Belföld - :

Még aláírhatunk

Bő egy hét maradt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíció aláírására.