Több új gyógyult, mint újabb fertőzött

2020. április 30., csütörtök, Belföld

Az előző naphoz képest kevesebb, 265 új igazolt kornonavírus-fertőzéses esetet jelentett csütörtök délben a Stratégiai Kommunikációs Csoport, az újabb gyógyultak száma pedig ennél is magasabb: 448 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. Csütörtök délre 12 240-re nőtt a fertőzöttek száma, akik közül ezidáig 4017-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Az összesítés szerint Háromszéken 178-ról 188-ra nőtt az igazolt esetek száma.

  • Fotó: casajurnalistului.ro
    Fotó: casajurnalistului.ro

Intenzív osztályon történő ellátásra országszerte 221 beteg szorult, ezek a számok lassú csökkenést mutatnak. A járvány kezdete óta 695, a koronavírushoz köthető elhalálozást jegyeztek. Románia területén 12 053 személy hatósági karanténban tartózkodik, azok száma, akiket otthonaikban tartanak megfigyelés alatt meghaladta a 22 ezret. 

Mivel nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat, a 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2233 személyt helyeztek hatósági karanténba. Közel kétszázan elhagyták a kijelölt karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá kerültek. Csütörtök délig 175 374 tesztet végeztek országszerte, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában kilencezer körül alakult – ez ugyan nem éri az előző napi adatot, de összességében illeszkedik a tesztelések számának növekedési trendjébe.

A betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt eddig félezer ügyben indítottak eljárást a hatóságok, a legutóbbi jelentés óta pedig több mint 4200 embert tartóztattak fel a rendvédelmi szervek, miután nem tartották be a kijárási korlátozásokat. Az emiatt kirótt bírságok értéke meghaladja a tízmillió lejt – derült ki a stratégiai törzs beszámolójából.

A külföldön élő román állampolgárok körében ez idáig összesen 2206 személyt diagnosztizáltak koronavírussal, az elhalálozások száma - a csütörtöki összesítés szerint - változatlanul 88.

A legutóbbi jelentés óta 582 hívás futott be az 112-es sürgősségi számra a koronavírussal kapcsolatban, illetve 1670 a lakosság tájékoztatására létrehozott 0800 800 358-as zöld számra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 325
szavazógép
2020-04-30: Belföld - :

Tisztelet helyett vádaskodás (Reagált a román külügy Szijjártó Péter kérésére)

A román külügyminisztérium „provokatívnak és helytelennek” tartja Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentéseit, aki Klaus Iohannisnak a Székelyföld autonómiastatútumával kapcsolatos nyilatkozataira reagálva többek között több tiszteletet kért az államfőtől a magyaroknak.
2020-04-30: Közélet - :

Ha nem lenne járvány, utcára kellene vonulni (Antal Árpád a Iohannis-nyilatkozatról)

Románia legrondább, legprimitívebb, legcinikusabb és legagresszívebb arcát mutatta meg Klaus Iohannis, a Székelyföld autonómiastatútuma kapcsán tett szerdai nyilatkozatával – jelentette ki csütörtöki online sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az államelnök megnyilvánulásának politikai és erkölcsi felelőssége hatalmas, hiszen nagyjából azt üzente a román lakosságnak, hogy a magyarokból és a magyar nyelvből gúnyt kell űzni. Amennyiben nem lenne szükségállapot, a maga részéről az utcára szólítaná az embereket - mondta a polgármester.