Elhunyt Csiki László

2008. október 4., szombat, Közélet

Csütörtök este otthonában elhunyt Csiki László sepsiszentgyörgyi születésű író, költő, műfordító. Csiki Kinga közölte, apja a múlt héten nem érezte jól magát, ezért szerdán Ajakír című regényének bemutatójára sem tudott elmenni az Írók Boltjába. A József Attila-díjas alkotó holnap ünnepelte volna 64. születésnapját.

Csiki László, aki többek között a Kellékek, az Elhallgatások és A keresztelő című verseskötet szerzőjeként vált ismertté, 1944. október 5-én született Sepsiszentgyörgyön. 1968 és 1971 között a Megyei Tükör riportere, 1971-től 1980-ig a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője, 1980 és 1982 között az Utunk irodalmi hetilap rovatvezetője volt. 1984-ben kitelepedett Magyarországra, ahol 1989-ig a Magvető Könyvkiadó szerkesztője volt. 1989 és 1991 között a Magyar Napló versrovatvezetője, 1991-től szabadfoglalkozású író, majd a Budapest Filmstúdió dramaturgja.

Több színművét, rádiójátékát mutatták be, rendszeresen közölt műkritikákat. 1977-ben megkapta a Román Írószövetség prózadíját, 1987-ben Füst Milán-jutalmat kapott, 1988-ban a Jövő Irodalmáért Díjjal, két évvel később József Attila-díjjal, 1997-ben Déry Tibor-jutalommal, 1999-ben Bezerédj-díjjal, 2002-ben Tiszatáj-díjjal, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, két évvel ezelőtt pedig Salvatore Quasimodo-emlékdíjjal ismerték el munkásságát.

Temetéséről a család később intézkedik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1506
szavazógép
2008-10-04: Máról holnapra - Bogdán László:

A magyar panteon

Magyarország ezeréves története teli van fejetlen, akasztott, főbe lőtt, meggyilkolt árnyakkal. Az aradi kivégzésekhez hasonlító esemény, hogy egy hadsereg tizenhárom elfogott tábornokát, aki a túlerő előtt tette le a fegyvert, mint lótolvajokat lógatták fel és lőtték főbe, még a véres magyar történetben is egyedülálló. Hogy mi indokolta a véres bosszút, teljesen világos: egyszer és mindenkorra el akarták venni a kamarilla szemében renitens, örökösen lázongó, rebellis magyarok kedvét a további lázadásoktól.
2008-10-04: Közélet - Farkas Réka:

Kérjen bocsánatot a D-LP (Felháborodott az MPP)

Sepsiszentgyörgy hírnevét rongáló, lakóinak emberi méltóságát sértő akcióként minősíti a demokrata liberálisok Turkáló város feliratú táblaállítását az MPP háromszéki szervezete. Felháborodásukat nem csak a ,,nyelvi igénytelenséggel, a város többségi lakossága által használt magyar nyelv és helyesírás semmibe vételével" indokolják, hanem azzal is, hogy ,,a jóval az országos átlag alatti háromszéki bérszínvonalért elsősorban a román kormány magyarlakta területeket célzó tudatos elsorvasztási gyakorlata, valamint a helyi vezetők kontraszelektív, beruházókat elriasztó politikája tehető felelőssé".