Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VifékfejlesztésNyert a csernátoni partnerség

2020. május 5., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a jó hírt, hogy az országos ügynökség múlt csütörtökön nyilvánosságra hozta a tavalyi 16.4-es intézkedés (Piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása) keretében a pályázatok végleges rangsorolási és kiválogatási listáját. A nyertesek között szerepel az a Csernátonban létrehozott partnerség is, amely tavaly nyáron tette le pályázatát.

Az intézkedés keretében összesen 4,74 millió euróra lehetett pályázni, tavaly június 30-án járt le a határ­idő. Az előző évekhez képest tavaly hatalmas volt a versengés. A meghirdetett határidőig 163 pályázatot tettek le. A nyertes pályázók, a kifizethetőnek nyilvánított pályázatok listáján 50 partnerség szerepelt, erre volt elegendő a keretösszeg. A csernátoni pályázat a maga 46 pontjával a rangsorolás 49. helyén szerepel, így éppen csak befért a kiírás nyertesei közé, de a 99 000  eurós támogatást azonban ezzel is el tudták nyerni.

A csernátoni az ötödik partnerség a megyében, amely sikerrel pályázik a 100 ezer eurós felső értékhatárú támogatásra. A 16.4-es intézkedés célja támogatni a termelők, feldolgozók és végső forgalmazók (üzletek, vendéglők, szállodák, vidéki panziók) közötti közvetlen kapcsolatot. A felvásárlók, közvetítők kiiktatása által a rövid ellátási lánc a résztvevőknek és a fogyasztónak egyaránt előnyös helyzetet teremt, a megvásárolt termékek árának nagyobb hányada marad helyben.

A pályázatban részt vevő piaci szereplőknek (termelő, feldolgozó és forgalmazó) partneri szerződést kell kötniük. A támogatás feldolgozógépsorok, a feldolgozott mezőgazdasági termékek kiszállítására alkalmas hűtőkocsik vásárlására, bemutatóüzlet felszerelésére, számítástechnikai és elektronikai felszerelések vásárlására, a késztermékek népszerűsítését szolgáló kiadások egész csoportjára elszámolható, de a pályázott összeg egy részét a partnerség adminisztrációs, illetve személyi költségeire is fordíthatják a pályázók.

Kovászna megyében az előző években nyertes négy partnerség tejtermékeket, húskészítményeket, illetve pék­árut kínál a vásárlóknak. Az illyefalvi LAM Alapítvány által vezetett partnerség a helyi tejfeldolgozó tejtermékeit reklámozza, az Agrosic Közösségek Közti Társulás által vezetett partnerség kürtőskalácsot, hagyományos házikenyeret és mézespogácsát népszerűsít, egy szitabodzai partnerség biotejtermékeket és húskészítményeket népszerűsít saját üzletében, a kézdivásárhelyi Lacto Coop tejszövetkezet pedig a Kézdi tejtermékcsalád népszerűsítésére nyert támogatást.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2020-05-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Online képzés falugazdászoknak

A koronavírus-járvány, a kijárási és gyülekezési tilalom rányomta a bélyegét a falugazdászok rendszeres képzéseire is. Korábban Csíkszeredában szervezték meg az egy- vagy többnapos képzéseket, de most a falugazdász-hálózatot működtető Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) úgy döntött, a virtuális térbe viszi a képzést, az előadásokat pedig online közvetítik a falugazdászoknak. Az első előadásra az elmúlt héten került sor, az internetes képzésen közel harminc személy vett részt.
2020-05-05: Gazdakör - :

A kapirgáló-óvoda (Az Ezerjőfű tanya meséiből)

Kotkodáék komolyan vették, hogy itt a tavasz. Elsőként Pintyőke, egy liliputi tyúkocska döntött úgy, hogy ideje anyának lenni. Kapott is hét darab formás tojást. Egyet eltört, egy nem volt magos, egyből meg nem sikerült kiverekednie magát a kicsinek. De lett négy eleven, szédületes gyorsulásra képes csibéje.