14 ezernél több fertőzés, 205 Háromszéken

2020. május 6., szerda, Belföld

Átlépte a 14 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma: a belügyminisztérium május 6-ai összesítése szerint 14 107 esetnél tartunk. Ezek közül jelenleg 7461 aktív (95-el kevesebb, mint egy nappal korábban), mert 5788 beteg meggyógyult, 858-an pedig elhunytak. Háromszéken 9 új fertőzést találtak, ezzel 205-re nőtt a számuk.

A friss adatok alapján vegyes a kép: az elhalálozások száma 24 óra alatt 31-el nőtt (de vannak közöttük korábbiak is, amelyeket csak most jelentettek), az újonnan igazolt fertőzéseké pedig 300 alá – pontosan 270-re – csökkent (ez 55-el kevesebb eset egy nap alatt). A gyógyultak száma egy nap alatt 334-el emelkedett, az intenzív osztályon ápolt betegeké nem módosult (244). A megyék szerinti lebontásban majdnem mindenütt növekedést látni: Suceava 3035 igazolt fertőzéssel még mindig listavezető, Hargita megye pedig még mindig a legkevésbé érintett térség, ahonnan napok óta 21 fertőzést jelentenek. Maros megyében 535 (8 új eset), Brassóban 519 (15 új), Buzăuban 48 (5 új), Vrancea megyében 387 (7 új) esetről tudnak a hatóságok. Az elvégzett tesztek száma meghaladja a 217 ezret.

A járvány megfékezésére irányuló intézkedések meghiúsítása miatt március közepétől 538 bűnvádi eljárást indítottak (és megszületett az első ítélet indoklása is, hat hónapnyi felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki ráköhögött egy rendőrre, és azt mondta, hogy fertőzött), a kijárási tilalom megszegőinek száma azonban napról napra csökken, az elmúlt 24 órában 3592 személyt bírságoltak meg emiatt (korábban szinte háromszor többet), összesen 6 millió lejre.

A külföldön élő román állampolgárok között 2405 koronavírus-fertőzést igazoltak, ez 21-el több, mint egy nappal korábban, a halálesetek száma – 96 – azonban nem nőtt. Világszinten a fertőzöttek száma átlépte a 3,5 milliót, az elhunytaké a negyedmilliót, a gyógyultaké pedig az 1,2 millióhoz közelít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 777
szavazógép
2020-05-06: Belföld - :

Enyhe bírság erős magyarellenességért /Frissítve/

Kétezer lejes bírságot szabott ki Aurelian Bădulescu bukaresti alpolgármesterre az Országos Diszkriminációellenes Tanács, amiért a Realitatea televízió egyik adásában „mérhetetlenül szapulta a magyar közösséget”.
2020-05-06: Belföld - :

Visszautasították a közigazgatási kódexet (Tombol a magyarellenesség)

Elutasította az RMDSZ kisebbségi anyanyelvhasználatról is szóló, Klaus Iohannis államfő által nyilvánosan bírált közigazgatási törvénytervezetét a képviselőház tegnap. A kezdeményezést 287-21 arányban vetették el, három törvényhozó tartózkodott. A heves vita során az SZDP közölte: úgy kívánják módosítani a házszabályokat, hogy soha többet ne kerülhessen a parlament elé hasonló törvényjavaslat.