A májusi pereszke

2020. május 7., csütörtök, Család

Egyik legkedveltebb kora tavaszi gombánk a májusi pereszke (Calocybe gambosa), persze nem véletlenül. Népi magyar neve szentgyörgygomba, mivel ez a faj igen korán, már április végén, György napja körül megjelenik, de főként májusban terem tömegesen.

  • Fotó: Zsigmond Győző
    Fotó: Zsigmond Győző

Néha nyár végén, kora ősszel is találunk néhány példányt belőle, de ez elég ritka. Mezőn, erdőszéleken, tisztásokon keressük, ahol jellegzetes boszorkánykörökben nő, de egyesével is előfordul.

Krémszínű, piszkosfehér, világos okkerszín kalapja 4–10 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, később kiterül. A kalap felülete csupasz, széle eleinte begöngyölt, majd többé-kevésbé hullámos lesz, közepe felpúposodó. A lemezei sűrűn állók és keskenyek, a tönkre foggal ránőnek, és szintén fehéresek vagy krémszínűek. Hengeres tönkje 5–8 cm hosszú, 1–3 cm vastag, bunkószerű vagy lefele vékonyodó. Húsa fehéres, krémszínű, feltűnően lisztszagú, ami miatt nem mindenki kedveli, de sokan éppen ezért szeretik, keresik. Elkészítés során erős lisztszaga mérséklődik vagy eltűnik.

Sokféle gombás étel készíthető belőle, kalapja és tönkje egyaránt fogyasztható. Gombalevest, gombapörköltet, tojásos gombát készíthetünk, de rántva és salátának is kitűnő. Másik jó tulajdonsága, hogy könnyen tartósítható, jól szárad.

Étkezésre való felhasználásán kívül gyógyászati jelentősége sem elhanyagolható. A májusi pereszke antibakteriális (baktériumölő) hatású, de etil-acetátos kivonata gombaölő szerként is használható Candida albicans és más gombás megbetegedések ellen. A cukorbetegekre is jótékony hatással van, ugyanis csökkenti a vércukorszintet. A hagyományos kínai gyógyászat a gyomor- és bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt tartja számon.

Népi megnevezéseit főleg a termőhelye miatt kapta: csikk­alj, szilvagomba, tavaszgomba, tövisalj, bokoraljú, csipkealjgomba.

Zágoni Imola

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 103
szavazógép
2020-05-07: Család - :

Borzasztó, halálos, és még meg is kéne köszönni?! (Nyelvápoló)

Borzasztó helyzetek történnek, hallom 2020. április 21-én az egyik sepsiszentgyörgyi rádió délelőtti adásában. Aztán valahogy így folytatják: több halálos kimenetelű eset fordul elő a lopási szándékkal házakba betörőknek köszönhetően… Hűha!
2020-05-07: Történelmünk - :

400 éve született Zrínyi Miklós (1620. május 3.)

Zrínyi Miklós születésének idejére és helyére alig néhány éve derült fény egy meghívólevél segítségével, amely a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában található. A Habsburg Monarchia 17. századi befolyásos politikusának, hadvezérének, egyben a magyar irodalom jelentős alakjának évfordulója kapcsán villantjuk fel a korszak magyarországi főnemeseinek házasodás körüli szokásait.