Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elégedetlenek a felvidéki magyarok

2020. május 7., csütörtök, Világfigyelő

Lezárult a Magyar Közösség Pártja (MKP) által a felvidéki magyarok körében a szlovákiai parlamenti választások eredményeiről indított közösségi konzultáció első köre, amelyet egy újabb, a kormányprogrammal és a felvidéki magyarság jogaival kapcsolatos konzultáció követ – jelentette be Őry Péter, az MKP ügyvivő elnöke online sajtótájékoztatón tegnap.

  • Őry Péter. Fotó: Rózsár Vince
    Őry Péter. Fotó: Rózsár Vince

A felvidéki magyar párt áprilisban indította el a www.konzultacio.sk címen elérhető konzultációját, amelyben a közösséget érintő országos és regionális kérdésekben kéri ki a felvidéki magyarok véleményét, hogy így vonja be őket a politikai döntéshozatalba.

A konzultáció első körében a február végi parlamenti választások eredményeire, illetve az új típusú koronavírus miatt kialakult válságra vonatkozó kérdések szerepeltek.

A válaszok szerint a résztvevők többsége, több mint ötven százaléka elégedetlen a parlamenti választások eredményével. Legnagyobb hányaduk – közel hetven százalékuk – azért, mert az MKP nem jutott be a parlamentbe. Ugyanakkor háromnegyedük elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy kormányváltás történt, de csak tíz százalékuk örült annak, hogy Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom elnöke alakíthatott kormányt. Érdekesség, hogy a résztvevők több mint egynegyede azt jelölte meg a választási eredmények pozitívumaként, hogy nem jutott be a parlamentbe a liberális Progresszív Szlovákia és az Együtt (PS-Spolu) alkotta koalíció.

A koronavírus-válság kapcsán a résztvevők többsége (mintegy 70 százalék) elégedetten nyilatkozott a járvány elleni kormányzati intézkedésekről. Legnagyobb hányaduk, közel egyharmaduk azt jelezte, hogy a válság okozta bevételkiesés kezelésére 3 hónapnyi anyagi tartaléka van, egynegyedük 6 hónapnyi tartalékról számolt be, és 15 százalékuk mondta azt, hogy semmilyen tartaléka sincs.

Őry Péter elmondta: az utóbbi időben számtalan megkeresést kapnak azokkal a problémákkal kapcsolatban, amelyeket a szlovák–magyar határ lezárása okoz a határ két oldalán élő magyaroknak. Közölte: az MKP levélben fordult a magyar és a szlovák külügyminiszterhez, kérve, hogy vizsgálják meg a határok mielőbbi újranyitásának lehetőségeit.

Az első felvidéki közösségi konzultáció kérdőíveit eddig 606 ember töltötte ki, így eredményei egyelőre nem számítanak reprezentatívnak. Őry Péter rávilágított: nem elégedetlenek ezzel az eredménnyel sem, tekintve, hogy több műszaki nehézségük is adódott, amelyeket közben már sikerült elhárítani. A felvidéki magyar párt politikusa hozzátette: már elindították az újabb konzultációt, amelynek kérdései a kormányprogrammal, a felvidéki magyarság jogaival, illetve az állampolgársági törvény módosítási lehetőségeivel kapcsolatosak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2150
szavazógép
2020-05-07: Belföld - :

Hírsaláta

BRÜSSZEL ELNÉZI. Egyetlen mondatban reagált az Európai Bizottság Iohannis magyarellenes nyilatkozatára. A Krónika napilap a múlt csütörtökön kereste meg az EB-t, hogy mit szólnak ahhoz, hogy Klaus Iohannis államfő a romániai magyarok, illetve Magyarország elleni uszítással támadja az SZDP-t. A rövid válasz hétfőn érkezett meg a brüsszeli testülettől, mely szerint nincs mit kommentálni, ugyanis ez egy magyar–román kérdés, nem tartozik az unió hatáskörébe. (Főtér)
2020-05-07: Világfigyelő - :

Újraindult a migráció Olaszországban

A kikötő mólóján vesztegel több száz ember Lampedusa szigetén a vírustesztre várva, miközben a szicíliai partokon a rendőrség üldözőbe vette a szétszéledő menedékkérőket tegnap. Ezzel egy időben Teresa Bellanova agrárminiszter lemondással fenyegetett, ha a kormány nem rendezi a tartózkodási engedély nélküli több mint félmillió migráns helyzetét.