Több mint tizenötezer fertőzött

2020. május 9., szombat, Belföld

15 131 koronavírus-fertőzést igazoltak május 9-ig Romániában, 320-al többet, mint az előző napon. Ezúttal a gyógyulások száma ugrott nagyot: egy nap alatt 489-et jelentettek, amivel összesen 6912-re emelkedett a betegségen már túlesettek száma. Sajnos az elhalálozások száma is meredeken felívelt, péntek déltől szombat délig 35 került be a központi nyilvántartásba – ezekből azonban 18 márciusban vagy áprilisban történt, amikor más szabályok szerint sorolták be, és más zavar is volt, 6 Suceava megyei elhunytat kétszer írtak be – végül 926-nál állt meg a fekete névsor. Az aktív esetek száma tehát jelenleg 7293, közülük 245 (12-vel több, mint az előző napon) fekszik intenzív osztályon.

  • Háromszéken szombat délig 214 igazolt fertőzöttet azonosítottak. Fotó: casajurnalistului.ro
    Háromszéken szombat délig 214 igazolt fertőzöttet azonosítottak. Fotó: casajurnalistului.ro

Háromszéken 3 új fertőzést igazoltak, ezzel 214-en vannak. Több napi stagnálás után Hargita megyében is került 3 új eset, és ezzel számuk 24-re nőtt. Más szomszédaink közül Buzău megye áll még viszonylag jól 63 igazolt fertőzéssel (2 új eset), Vrancea megyében már jóval rosszabb a helyzet 451 fertőzéssel (31 új), Brassóban 557-nél tartanak (ebből 18 új), Maros megyében 597-nél (2 új). Suceava megyében a járvány kezdete óta 3189 fertőzést igazoltak, ebből 24 új. Az eddig elvégzett tesztek száma meghaladja a 248 ezret.

A vírus terjedésének megfékezésére irányuló intézkedések meghiúsítása miatt már 555 bűnvádi eljárást indítottak, az elmúlt 24 órában 14-et. Közülük az egyiket Viorel Cataramă üzletember, a Liberális Jobboldal párt elnöke ellen, aki a Ialomiţa megyei Bărbuleşti községben, ahol már 70 fertőzést igazoltak, szándékosan megölelt több roma lakost (köztük egy Covid-19 beteget is), hogy bebizonyítsa, nem kapja el a vírust. És – a bírságokat alkotmányellenesnek nyilvánító alkotmánybírósági döntés dacára – a kijárási tilalom szabályainak megszegőit továbbra is büntetik, igaz, csökkent lendülettel: egy nap alatt mindössze 444 jegyzőkönyvet írtak a rendőri és csendőri alakulatok. A belügyminisztérium közleménye megjegyzi, hogy amíg az alkotmánybíróság vonatkozó határozata meg nem jelenik a Hivatalos Közlönyben, addig az érvényben levő jogszabályok szerint járnak el (azaz magas bírságokat szabnak ki).

A külföldön élő román állampolgárok közül 2756-on fertőződtek meg az új típusú koronavírussal (ez 312 új esetet jelent), és 99-en el is hunytak emiatt (ez 3 elhalálozással több, mint az előző napokon). A gyógyultak száma napok óta változatlanul 21. Világszinten a fertőzöttek száma meghaladja a 3,9 milliót, a gyógyultaké 1,3 milliót, az elhunytaké pedig 275 ezerhez közelít.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-05-08: Közélet - :

Rászóltak, hogy beszéljen románul (Panasz a Lidl áruházra)

Panasszal fordult a Lidl áruházlánc vezetőségéhez a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, miután a sepsiszentgyörgyi kirendeltség egyik román ajkú alkalmazottja arra szólított fel egy idős vásárlót, hogy beszéljen románul – tudatja pénteki közleményében a szervezet.
2020-05-09: Közélet - :

Bocsánatkérésre szólítják Iohannist

Hivatalos levélben szólította fel Klaus Iohannist az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN), hogy kérjen bocsánatot az erdélyi magyaroktól, akiket nyilatkozataiban többször is súlyosan megsértett- tájékoztatott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sajtóirodája.