KosárlabdaKuti Nándor a kényszerszünetben is tudatosan edz

2020. május 11., hétfő, Sport

Az emberek többsége rosszul viseli a járvány miatti bezártságot, talán a sportolóknak még ennél is nehezebb, hiszen a körülmények egyelőre nem engedik, hogy teljes értékű edzést végezzenek, versenyek és mérkőzések sincsenek. A Kolozsvári U-BT sepsiszentgyörgyi játékosa, Kuti Nándor ebben a rendhagyó időszakban visszapillantott a 2019–2020. évi idényre. A háromszéki alacsonybedobó a szezon elején sérüléssel küszködött, felépülése után újabb kupagyőzelmet ünnepelhetett a kolozsvári csapattal, az Európa-kupában a negyeddöntőben búcsúztak, március közepe óta viszont nem léphetett pályára.

  • Fotók: Manases Sándor
    Fotók: Manases Sándor

A 23 éves kosárlabdázó a kincses városbeli együttes mezé­ben egyszer bajnokságot, négyszer Román Kupa- és kétszer Szuperkupa-győzelmet ünnepelhetett. A székelyföldi játékos 2012-ben, 15 évesen mutatkozott be a Kolozsvári U-BT felnőtt csapatában, kitartásának és akaraterejének köszönhetően fiatal kora ellenére a bajnokság egyik meghatározó játékosa lett.

Ebben az idényben a sérülése miatt a Nemzeti Ligában 13, az Európa-kupában 11, a Román Kupában pedig 4 mérkőzésen kapott lehetőséget. A Román Kosárlabda-szövetség március 8-án függesztette fel a bajnoki küzdelmeket, egyelőre nem zárta le a pontvadászatot, viszont kevés esély mutatkozik a folytatásra, feltehetően májusban berekesztik az idényt.

„Duško Vujošević mindig azt mondja, hogy ne legyünk lusták, hiszen egész életünkben nem tudunk kosárlabdázni. Még játszunk 5–10 évet, és utána már nem leszünk képesek rá, szóval amíg lehet, addig mindent bele kell adnunk. A karantén alatt megértettem a montenegrói edző üzenetének fontosságát, hiszen arra biztat, hogy minden pillanatot használjunk ki” – olvasható a fiatal kosárlabdázó véleménye az U-BT hivatalos oldalán.

Kuti Nándor elmondta, az idény kezdete előtt nagyon sokat dolgoztak, talán a legtöbbet a csapatok közül. Számára a felkészülési időszak nagyon nehéz volt, ugyanis csak a pálya széléről figyelhette a csapattársakat edzés közben, hiszen ő nem tudott segíteni, ortézisben volt a lába. Tavaly április óta gondok voltak a sípcsontjával, rövid időn belül többször is ugyanazt a területet érte ütés, a csapat gyógytornászával több orvosnál is jártak, a diagnózis szerint csonthártyagyulladása volt.

„Nem tudtam, hogyan folytassam. Megfogadtam a szakértők tanácsát, néhány hét szünetet tartottam, azonban amikor ismét elkezdtem edzeni, fájdalmat éreztem. Orvosi javaslatra ortézist kezdtem használni, így a tavaly nyáron egyáltalán nem tudtam edzeni. Nagyon frusztráló volt a helyzet, viszont rájöttem egy nagyon fontos tényre: a testem a munkahelyem is egyben” – fogalmaz a Sepsi ISK egykori játékosa.

A sérülés alatt minden nap nézte a sérült területet, a duzzanat fokozatosan csökken, így kezdte látni a fényt az alagút végén. Azzal biztatta magát, hogy még egy kevés időre van szüksége, és ismét edzésbe állhat. A gyógytornász segítségével belevágott a rehabilitációba, szaladni kezdett. Két hónap elteltével, ugrani akart, de a fizioterapeuta nem engedte, hogy elsiesse. Előbb arra koncentráltak, hogy helyesen szaladjon, majd megerősítette az izomzatát. Nem lépett úgy pályára, hogy ne legyen teljes mértékben biztos a gyógyulásában. A lehető legjobb formába akart lendülni, és jobb szeretett volna lenni. Úgy vélekedik, az edzők türelmesek voltak vele, ezért hálával tartozik mindenkinek a klubnál.

 

 

A felépülés közben nagyon várta, hogy Duško Vujošević edzővel dolgozhasson, hiszen keménykezű szakember híré­ben állt. Amíg sérült volt, edzéseken a kispadról felállva hallgatta a tréner többieknek adott tanácsait, ugyanis minden szavára kíváncsi volt. Az új csapattársakat figyelve belátta, hogy mindent meg akarnak nyerni, Kuti szerint pedig a klub történetének egyik legjobb csapata vághatott neki tavaly szeptemberben az idénynek. Kínlódtak a hosszú edzéseken, annak azonban örültek, hogy a befektetett munka hamar megtérülni látszott, és elkezdtek mérkőzéseket nyerni.

„Úgy léptünk pályára, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni. Ha az utolsó negyedben megnyugtató előnyünk volt, úgy is arra törekedtünk, hogy teljes gőzzel játsszunk. Robotok voltunk, minden labdabirtoklásból a lehető legtöbbet akartuk kihozni” – értékelte az idényben nyújtott teljesítményüket.

Kuti szerint a Román Kupa februári négyes döntőjére is nagyon sokat készültek, nagy segítség volt számukra, hogy hazai közönség előtt játszhattak, energiát kaptak a szurkolóktól, a segítségükkel egy álomtornát produkáltak. Az Európa-kupában is mindent beleadtak, azok a mérkőzések igazi kihívást jelentettek számukra. Szerettek volna a legjobb négy közé jutni, de a német ellenfél, a Medi Bayreuth megakadályozta ebben a kolozsvári csapatot, így a negyeddöntőben búcsúztak. Miután hazajöttek Németországból, a vírus miatt már nem tudtak ismét edzésbe állni, a néhány nap szünetből pedig mostanra már két hónap lett.

„Egy hét pihenő után edzésbe álltam, félretettem a videójátékokat, mert rájöttem, hogy a kényszerszünetben javíthatok a fizikai állapotomon. A járvány miatti időszakban nagyon keményen edzek, vasárnap kivételével minden nap elvégzem a személyre szabott edzéstervet. Készülök a következő idényre, hiszen a 2020–2021. évi szezonban már nem leszek 23 év alatti játékos, ami plusz motiváció számomra. Tudom, hogy nem kapok könnyen játékperceket, bizonyítanom kell, hogy méltó vagyok arra, hogy pályára küldjenek. Valószínűleg egy ideig a kosárlabda-mérkőzéseket is nézők nélkül rendezik, ami nekünk hátrány, de az egészség mindennél fontosabb” – zárta beszámolóját Kuti Nándor. (miska)

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2020-05-11: Sport - :

A sepsiszentgyörgyi sportoló már egy hete a válogatottal készül (Asztalitenisz)

Egyelőre szűkített létszámban, viszont már egy hete együtt edz a magyar női asztalitenisz-válogatott négy játékosa, köztük a sepsiszentgyörgyi Bálint Bernadett is. Miután a lányoknak kétszer is negatív lett a koronavírustesztjük, Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány irányításával elkezdték a közös munkát, a játékosok pedig motiváltan ragadtak ütőt.
2020-05-11: Riport - Bokor Gábor:

Fürdőváros vendégek nélkül (Adatok Kovászna város idegenforgalmáról)

Rányomta bélyegét a koronavírus-járvány a fürdőváros turizmusára. Bezártak a szállodák, az éttermek, a szórakozóhelyek. Fürdővendéget, üdülésre érkezett személyt sem lehet látni, holott máskor az évnek ebben a szakában forgalomtól zsongott már az országos érdekeltségű fürdőváros, Kovászna. Gyerő József polgármesterrel a turizmus gyakorlata és a helyi közösség közti viszonyról is beszélgettünk – lapunk a lehetséges kiutakról kérdezte az elöljárót.