Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésTegnaptól két új kiírásnál várják a pályázatokat

2020. május 12., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivatal értesített arról, hogy tegnaptól két intézkedésnél lehet letenni pályázatokat, illetve feltölteni az országos ügynökség számítógépes rendszerébe: a biztosítási költségek támogatására, valamint az afrikai sertéspestis felszámolására.

A 17.1-es intézkedés keretében a növénykultúrák és állatok biztosítási költségének támogatása igényelhető. A kiírásban szereplő keretösszeg 15 millió euró, és a pályázatokat november 30-ig lehet letenni.

Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási díj egy részét az ügynökség az uniós vidékfejlesztési alapból támogatás formájában visszatéríti a pályázónak. Ez a második kiírás az intézkedés keretében, az elsőre tavaly került sor. Akkor a megyéből 13 pályázatot tettek le, minden pályázó megkapta az igényelt támogatást.

A tavalyi kiíráshoz képest változás, hogy most minden pályázó a gazdasága nagyságától (SO-euró értékétől) függetlenül a kifizetett biztosítási összeg 70 százalékát igényelheti vissza. Az intézkedésre azok pályázhatnak, akik a tavaly őszi, illetve az idei tavaszi kultúrákra kötöttek biztosítást. Az  előírás szerint a pályázónak valamely biztosítótársasággal a teljes gazdaságát vagy valamely kultúrája összes területét – a vetéstől a betakarításig számítva – be kell biztosítania elszámolható károk esetére. Ezek: szárazság, forróság, árvíz, jégkár, kora őszi, téli vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű zápor, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növénybetegségek. Az intézkedésre pályázhatnak mind a fizikai személyek, mind a jogi személyként bejegyzett mezőgazdasági vállalkozások. Feltétel, hogy a pályázó 18 éven felüli aktív mezőgazdász legyen, kössön biztosítási szerződét, amelyben az őszi-tavaszi kultúrák egész területe szerepel. Az igénylőnek a biztosítási szerződésben a fentebb említett károkozók legalább egyikére kell szerződést kötnie.

A biztosítási támogatást ettől az évtől kiterjesztették az állattenyésztésre is. Feltétel, hogy a gazdaságban levő összes, ugyanazon fajú állatra legyen biztosítás kötve. A biztosítás csak a pályázat ötödik mellékletben felsorolt betegségekre köthető (pl. TBC, brucellózis, lépfene, trichinellózis stb.). Sajnálatos módon kimaradt a felsorolásból a vadállatok okozta kár, illetve a sertéspestis.

A pályázati eligazító füzet, a kitöltendő üzleti terv modellje és a csatolandó igazolások, dokumentumok listája megtalálható az ügynökség honlapján (afir.info). A kötelezően csatolandó akták sorában most már nem szükséges a gazdalajstrom kivonata, elégséges az APIA-s terület­alapú kérés másolata. Fontos feltétel a pályázat leadásakor, hogy a biztosítási összeg legalább felét akkorra ki kell fizetni.
 

Támogatás az afrikai sertéspestis felszámolására

Az intézkedés két összetevőből áll, és az afrikai sertéspestis felszámolását, illetve visszaszorítását szolgálja. Az 5.1-es intézkedéseknél 13, míg az 5.2-es intézkedésnél 3,7 millió euróra lehet pályázni. A pályázatok letevésének határideje: július 31.

Az 5.1-es intézkedésnél a pályázható összeg ismét két részre oszlik: magáncégek, szövetkezetek és termelői csoportok 8,3 millió euróra pályázhatnak, 4,75 millió euró áll a közintézmények rendelkezésére (az állat­egészségügyben felelős hatóságok, helyi tanácsok, amelyek igazgatása alá határátkelő helyek, vadászterületek tartoznak). Az első kategóriába besorolt, sertéstartással foglalkozó cégek, szövetkezetek a támogatásból fertőtlenítő-, biobiztonsági előírásokat biztosító felszereléseket vásárolhatnak, építkezhetnek (pl. öltözők, zuhanyzók a farm alkalmazottjai számára), védőkerítéseket építhetnek, amelyek megakadályozzák a vaddisznók érintkezését a házi sertésekkel. A támogatás a magáncégek esetében 80, a szövetkezetek és termelői csoportok esetében 100 százalékos. A támogatás értéke legtöbb 250 ezer euró lehet.

A közintézmények a pályázati pénzből fertőtlenítőberendezéseket (legtöbb 30 ezer euró értékben), laboratóriumi diagnosztizáló felszereléseket, biológiai minták szállítására alkalmas gépjárműveket (legtöbb 100 ezer euró értékben), az elpusztult vagy kilőtt vadállatok ideiglenes tárolására alkalmas hűtőkamrákat vásárolhatnak (maximum 20 ezer euró értékben). A támogatás 80 százalékos, illetve 100 százalékos, ha a hatóság az állattenyésztők nevében és felhatalmazásával pályázik, és igazolják a beruházás közös használatát.

Az 5.2-es intézkedésre (Támogatás a mezőgazdasági termelőképesség visszaállítására) olyan sertéstartó telepek pályázhatnak, amelyeknél a sertéspestis legkevesebb 30 százalékos állományveszteséget, illetve jövedelemkiesést idézett elő. Az eligazító füzet szerint a támogatás legtöbb 200 ezer euró lehet. A pénz a következőkre fordítható: sertés tenyész­állatok vásárlása újranépesítés céljából (ez csak az állategészségügyi hatóság beleegyezése után lehetséges, ha az illető község kikerült a pestis piros zónájából), a gazdaság benépesítése más állatfajjal, istállóátalakítás. Ennél az intézkedésnél a támogatás 100 százalékos, tehát nem szükséges hozzá önrész.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 165
szavazógép
2020-05-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

A mezőgazdasági igazgatóságok engedélyezési hatásköre

A Gazdakör múlt heti számában a mezőgazdasági minisztérium, a megyei mezőgazdasági igazgatóságok szervezeti felépítését ismertettük. Az alábbiakban az igazgatóságok engedélyezési hatásköréről szólunk a legfontosabb területeken Könczei Csaba megyei agrárigazgató előadása alapján, amely a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat szakembereinek heti online képzésén hangzott el.
2020-05-12: Sport - :

Vass Ildikó visszavonult (Kosárlabda)

A kézdivásárhelyi születésű, korábban a Sepsi BC meghatározó játékosa, Vass Ildikó az elmúlt hétvégén közösségi oldalán jelentette be, hogy befejezi pályafutását. A június 7-én 42. születésnapját ünneplő játékos legutóbb a luxemburgi élvonalban címvédő Gréngewald Hueschtert csapatában játszott. A jövőben utánpótlás-neveléssel szeretne foglalkozni.