Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mit jelent a vészhelyzet?

2020. május 15., péntek, Jegyzet
Váry O. Péter

Nem tudjuk. Klaus Iohannis államfő tegnap késő délután hosszú sajtónyilatkozatot adott, melynek első részében megállapította, „közös erőfeszítéssel sikerült megállítanunk a koronavírus-járvány gyors terjedését, és jelentősen korlátoztuk az áldozatok számát”, s ezért köszönetet mondott a hatóságok intézkedéseit betartó állampolgároknak, illetve az egészségügyi személyzetnek.

Felhívta a figyelmet, hogy hasonlóképpen „erősnek és egységesnek” kell lennünk az elkövetkező hónapokban is, „mert e kegyetlen vírus elleni küzdelemnek messze nincs még vége”. Kijelentette, nem lesz „jogi vákuum” a szükségállapot lejárta és a vészhelyzet érvénybe lépése közötti három napon, ebben az időszakban is lesznek érvényben szabályok a koronavírus terjedésének megakadályozására – hogy ezek melyek pontosan, azt nem közölte, csupán annyit mondott, „csütörtök este összeül az új összetételű országos vészhelyzeti bizottság, és meghozza a következő időszakra érvényes intézkedéseket”. Végezetül kijelentette, ha a helyzet rosszabbodik, és rohamosan emelkedni kezd a koronavírusos megbetegedések száma, ismét szükségállapotot fog elrendelni.

Az új összetételű országos vészhelyzeti bizottság – amely annyiban új összetételű, hogy Ludovic Orban miniszterelnök vette át vezetését „a testület tekintélyének növelése érdekében” – tegnap este nyolc órakor valóban összeült, lapzártáig azonban az ülés nem ért véget, így a konkrét intézkedésekről sem tájékoztathatjuk olvasóinkat.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2020-05-15: Világfigyelő - :

Újra Magyarországot támadták (Vita az Európai Parlamentben a koronavírus-törvényről)

A magyarországi helyzet aggodalomra ad okot, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem tartalmaz világos időkorlátot, és szélesebb körű felhatalmazást ad a kormánynak, mint más tagországokban, de még nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen – hangsúlyozta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament (EP) tegnapi brüsszeli plenáris vitáján. Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában kijelentette: a vita az európai értékek és alapvető jogi elvek megcsúfolását jelenti.
2020-05-15: Belföld - :

Szükségállapot után vészhelyzet: új nyilatkozat, régi tiltások, az éttermek továbbra sem nyithatnak

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány 30 napra az ország egész területére, jelentette be Marcel Vela belügyminiszter az országos vészhelyzeti bizottság tegnap esti ülését követően, Klaus Iohannis államfő pedig kihirdette ma a veszélyhelyzetben alkalmazandó, a COVID-19 járvány terjedését megelőző és megakadályozó intézkedéseket előíró, a parlament által szerdán elfogadott törvényt.