LabdarúgásMegkezdte a felkészülést a Sepsi OSK

2020. május 18., hétfő, Sport

A koronavírus-járvány miatti, közel két hónapja tartó szükségállapot végén, május 16-án újrakezdte az edzéseket az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság júniusi folytatására készülő Sepsi OSK. Eközben szombaton az alsóházi rájátszásban érdekelt klubok többsége a playout befagyasztását kérte a Hivatásos Labdarúgó Ligától.

  • Fotó: Henning János
    Fotó: Henning János

A Jászvásári Poli terjesztette elő a javaslatot, amelyben azt kérik, hogy a jelenlegi állásnál, kiesők nélkül zárják le a bajnokság alsóházi rájátszását. A kezdeményezést hat klub támogatja, a Sepsi OSK ellenzi, a felvetés kapcsán egyelőre egyedül a Dinamo nem közölte álláspontját. A klubok elküldték kérésüket a bajnokságot lebonyolító Román Hivatásos Labdarúgó Ligához (LPF), és érvekkel támasztják alá, hogy miért akarják befejezettnek nyilvánítani a szezont a playoutban. Kiemelik, hogy jelen körülmények között nagyon költséges lenne a csapatok felkészülése, mivel nehezen tudnák betartani a hatóságok által előírt egészségügyi szabályokat és korlátozó intézkedéseket, illetve rövid idő alatt nagyon sok mérkőzést kellene lejátszaniuk.

Hadnagy Attila ügyvezető igazgató a labdarúgók védelmében nem tartaná rossznak a javaslatot. Elmondta, ha mégis a folytatás mellett határoznak, a háromszéki klub lejátssza a mérkőzéseket, ez viszont erőnlétileg és lelkileg nagyon nehéz lesz a játékosoknak. Mivel szerdán és szombaton is lennének mérkőzések, a labdarúgók komoly sérülésveszéllyel nézhetnek szembe.

Pénteken egyébként elvégezték a koronavírustesztet a Sepsi OSK minden játékosán, valamint a szakmai stáb tagjain is. Szombaton kiderült, hogy a teszteredmények negatívak lettek, a csapat így az érvényben lévő egészségügyi szabályokat és korlátozó intézkedéseket betartva tizennégy napos edzőtáborba vonult, az edzéseken azonban csak négyes csoportokban készülnek.

Ha tovább javul a járványhelyzet, a következő hetekben újabb enyhítésekre kerülhet sor. Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság várhatóan június közepén folytatódik. A felsőház nyolc, az alsóház tizenkét hátralévő fordulóját július 20-ig kell befejezni, és le kell játszani a Román Kupa elődöntőit és döntőjét is. A kupakiírásban a Sepsi OSK mellett a FCSB, a Dinamo és a Jászvásári Poli van versenyben. Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszter szerint a csapatok kérték, hogy legalább négyhetes edzőtábor előzze meg a hivatalos mérkőzéseket. Ha nem lesznek fertőzésgócok az országban, június 15. körül folytatódhat majd a március közepén félbeszakadt bajnokság.
 

Csak hat csapat folytatja

A múlt héten a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a másodosztályú klubok eldöntötték, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságot csak az első hat helyezett együttes folytatja, a mezőny többi része számára pedig berekesztik az idényt, a ligában pedig nem lesz kieső.

A FRF rájátszást szervez a félbeszakadt pontvadászat első hat helyezettje számára. Az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet már korábban igényelte mind a hat csapat. A liga első hat helyezettje megfelezett pontokkal vághat neki a folytatásnak, ahol öt-öt mérkőzést játszanak majd. A többieknek véget ért az idény, kieső nem lesz, a nyári szünetben pedig felkészülhetnek a járvány miatti nehéz gazdasági helyzetre.

A feljutásért az éllovas Aradi UTA, a Mioveni, az FC Turris-Oltul Turnu Măgurele, az FC Argeș Pitești, az FC Petrolul Ploiești és az FC Rapid mérkőzik meg a július 4-én kezdődő rájátszásban. A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt bajnokságban március elejéig 24 fordulót játszottak le a 38-ból. A most meghozott döntésnek megfelelően az első hat együttes részvételével összesen öt fordulót rendeznek 15 mérkőzéssel, mindenki egyszer találkozik ellenfeleivel. A pontok megfelezése után az ötpontos előnnyel rendelkező aradi gárda mögött nagy küzdelem várható az első két, élvonalba jutást jelentő helyért, illetve a harmadik, osztályozót érő pozíció megszerzéséért.

A FRF közölte, abban az esetben, ha a nyáron nem lesznek visszalépő klubok, az új idényben növekedhet a másodosztályú bajnokságban részt vevő csapatok száma. A 2020–2021. évi másodosztályú liga létszáma akár 23 is lehet: 15 vagy 16 csapat a jelenlegi mezőnyből mindenképpen bent marad, melléjük két vagy három klub az élvonalból, öt csapat pedig a harmadosztályból érkezik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2020-05-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy lapunk apróhirdetési, illetve reklámirodája továbbra is a járvány miatti óvintézkedések feltételei között működik. Irodáink hétfőtől csütörtökig naponta 9–13 óráig tartanak nyitva. 13 óra után kizárólag gyászjelentőt fogadunk el, amelyek szövegét kérjük, a korrektura@3szek.ro e-mail-címre küldjék, várják meg a visszaigazolást, a szolgáltatás ellenértékét pedig másnap a fent jelzett időintervallumban kell törleszteni. Kézdivásárhelyi és felső-háromszéki hirdetőinket kérjük, hívják Iochom Ildikót a 0745 390 616-os telefonszámon. Megértésüket köszönjük.
Háromszék
2020-05-18: Sport - Miska Brigitta:

Az elvárások erősebbé tették (Kosárlabda)

A sepsiszentgyörgyi Kelemen Kincső az elmúlt öt évet az Egyesült Államokban töltötte. Tanulmányait a napokban fejezte be a kaliforniai Cal State East Bay egyetemen, emellett pedig a főiskola kosárlabdacsapatának meghatározó játékosává fejlődött. A 2015–2016. évi szezont a Colorado State University kötelékében töltötte, majd a váltás mellett döntött, így a következő négy évben Kaliforniában tanult és kosárlabdázott. Az irányítóként és dobóhátvédként is bevethető háromszéki játékos a Cal State East Bay Pioneers mezében összesen 119 mérkőzésen lépett pályára, a 2019–2020. évi idényben 30 meccsen kapott lehetőséget, 189 pontot szerzett, 71 lepattanót gyűjtött és 46 gólpasszt osztott ki.