Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kampányautonómia

2008. október 6., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Nem véletlenül időzítette a választások napjára az autonómia-népszavazást a Székely Nemzeti Tanács. Bár technikailag megvalósíthatatlannak tűnik az időpont, egy igen fontos célt mégis sikerül elérniük: az RMDSZ hajlandó támogatni a kezdeményezést.

A kezdeti lebecsmérlő ellenkezések után a szövetség politikusai is ráébredtek, kampány van, szavazatokat kell szerezniük, így tanácsosabb az ügy mellé állniuk. Ma már csak a választások napjával egybeeső időpont ellen emelnek kifogásokat, s akad olyan is, például az újraválasztásra pályázó Márton Árpád képviselő, aki üdvözli és a romániai törvények szerint is járható útnak tekinti a kezdeményezést. Markó Béla elnök, aki korábban lehetetlennek nevezte a referendum megszervezését, visszakozni látszik, tárgyalóasztalhoz ült az SZNT vezetőivel, és ígérte, jogászai tanulmányozzák a dokumentációt. A csúcsvezetés retorikaváltását igazolja Albert Álmos alsó-háromszéki elnök nyilatkozata is: az RMDSZ fontos kérdésnek tekinti és támogatja az autonómia-népszavazást, felszólította polgármestereiket, írják ki a közvitát, a szövetség színeiben megválasztott tanácstagoknak pedig szavazatukkal kell megerősíteniük a helyi határozatot. Mindhárom politikus egyetlen, teljesen indokolt felvetést fogalmazott meg: az SZNT kérésére MPP-sek által beterjesztett dokumentációnak jogilag hibátlannak kell lennie, túl fontos kérdésről van szó, nem csúszhat el formai hibákon.

Megszületni látszik tehát autonómiakérdésben az oly régen várt összefogás, mégis félő, hogy a cél a választási verseny áldozatává válik. Az RMDSZ-es és MPP-s politikusok egyaránt tudják, nem elég megszavazni a helyi önkormányzatokban az autonómiareferendum kiírásáról szóló határozatot, ha a prefektusok nem gáncsoskodnak, akkor is a kormánynak kell jóváhagynia a helyi kezdeményezést. Kicsi az esélye annak, hogy a választási harcban elmerülő politikusok novemberben ilyen döntést vállalnának. Lezajlik hát egy szép kis színjáték, több székelyföldi önkormányzat rábólint a népszavazás megszervezésére, lesznek visszhangos támogató nyilatkozatok, majd lejár a kampány, elúszik a határidő, és minden marad a régiben, talán csak a magyar politikai táborok közötti ellenségeskedés válik még élesebbé

Az SZNT egyébként jó szándékú kezdeményezése újból kampánykellékké teszi az autonómiát. Ahelyett, hogy egyre erőteljesebb céllá válna, bársonyszékek megszerzésének eszköze lesz, s így tovább kopik, értéktelenedik a választók szemében. A mérleg megvonásánál kiderülhet: több volt a kára, mint a haszna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1099
szavazógép
2008-10-06: Közélet - x:

Kitüntették Dávid Gyulát

Szombaton este a szárhegyi írótáborban életműdíjjal tüntették ki, és az Erdélyi Magyar Könyvklub örökös elnökévé választották Dávid Gyula irodalomtörténészt, szerkesztőt.
2008-10-06: Közélet - Váry O. Péter:

Műhelymunka elemzésekkel, vitákkal (VI. szárhegyi írótábor)

Október 2—5. között immár hatodik alkalommal szervezték meg a romániai magyar írók számára a szárhegyi írótábort, a találkozó ezúttal is tartalmasnak, számos alkotót vonzó, talán műhelynek is nevezhető összejövetelnek bizonyult.