Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Újraindult a fogászati rendelés

2020. május 19., kedd, Közélet

Felkészültek a vészhelyzetre előírt szabályok betartására és megnyitották rendelőiket a háromszéki fogorvosok. Ezzel egy időben a szükségállapot utolsó két hetében működő, megyei szintű ingyenes sürgősségi ellátást biztosító sepsiszentgyörgyi rendelő felfüggesztette tevékenységét, az iskolai fogorvosi ellátás még nem indul újra, így jelenleg a gyermekeket is csak a magánrendelőkben fogadják.

Lapunk érdeklődésére dr. Antalka Huba, a háromszéki fogorvosi kamara elnöke elmondta, a megyei közegészségügyi igazgatóság engedélyével, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatásával április 30-án indították a május 14-ig tartó ingyenes sürgősségi ellátást a megyeközponti Mikes Kelemen Elméleti Líceumban, tizenhat orvos kettesével biztosított szolgálatot. Említett időszakban naponta öt-hat pácienst láttak el, ennél többre nem volt lehetőség a fertőtlenítésekre szánt idő miatt, ellenben a négy városban működő telefonos diszpécserszolgálat révén naponta tizenöt-húsz pácienst részesítettek távkezelésben, láttak el tanáccsal, írtak receptet, amit online küldtek el. A szolgálatot végző fogorvosokhoz az egész megyéből érkeztek betegek, akiknek előzőleg a megyei kórház szűrősátoránál kellett jelentkezniük, és csak az onnan kapott igazolással fogadták őket a sürgősségi rendelőben.

Dr. Antalka Huba elmondta, a rendelők nyitására készülve minden fogorvos egyénileg szerezte be a fertőtlenítőszereket és a védőfelszerelést, bár nem kötelező, de a szakmai testület javasolta védőruha használatát is, speciális maszkot, kesztyűt, védőpajzsot ellenben mindenki visel. A pácienseket csak előjegyzés alapján fogadják, mindenki köteles maszkot és kesztyűt hordani érkezéskor, ahol kézfertőtlenítés után ki kell tölteniük egy nyilatkozatot arról, hogy tudomásuk szerint nem fertőzöttek az új típusú koronavírussal és vállalják a fogászati kezelést.

Kérdésünkre a kamara elnöke elmondta, a gyermekek ellátása jelenleg csak magánrendelőkben lehetséges. Azok az orvosok, akik szerződéses viszonyban állnak a megyei egészségbiztosítási pénztárral, rendelkeznek bizonyos szolgáltatási kerettel, ez ellenben általában elfogy a hónap első hetében – szögezte le Antalka doktor. A százhúsz háromszéki fogorvos közül alig tizenöten-húszan kötnek szerződést, a járvány miatt betiltott fogászati rendelés idejére ezeket felfüggesztették, az új szerződésekről jelenleg tárgyalnak.

A sepsiszentgyörgyi iskolai rendelőkről Sztakics Éva alpolgármestert kérdeztük, aki elmondta: ezek újranyitása nem csak azért nem lehetséges, mert jelenleg nincs bejárási lehetőség a tanintézményekbe, hanem azért sem, mert az önkormányzat egészségügyi alkalmazottjainak ebben az időszakban más a feladatuk. A két és fél orvosi és négy fogorvosi állást betöltő alkalmazott a szükségállapot kezdete óta beteg idős személyek gyógyszerellátását segíti, átveszik a családorvostól a recepteket, kiváltják a gyógyszereket és házhoz szállítják. A bölcsődékben, óvodákban és iskolákban dolgozó huszonöt asszisztens a megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani részlegének munkáját segíti, de június 2-tól az orvosokkal együtt azokban az iskolákban teljesítenek majd szolgálatot, ahol a nyolcadikosok és a középiskolai végzősök számára tartanak felkészítőket, később vizsgákat. Mivel Sepsiszentgyörgy tizenhárom iskolájában lesz ilyen tevékenység és mindenütt biztosítani kell az egészségügyi felügyeletet, az önkormányzathoz tartozó minden orvosra és asszisztensre szükség lesz – szögezte le az alpolgármester.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2111
szavazógép
2020-05-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Összefogás a nélkülözőkért

Pénteken zárult a Háromszéki Közösségi Alapítvány élelmiszer-gyűjtési akciója, melyet a szükségállapot idején indítottak a rászoruló családok, személyek támogatására. A felhíváshoz csatlakozó civil szervezet, intézmények és vállalkozók, illetve az adakozók jóvoltából húsz érintett család ellátását biztosították az elmúlt hetekben, a felajánlott élelmiszerek értéke hozzávetőlegesen 7500 lej.
2020-05-19: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A vészhelyzet fokozódik

Néhány évtizeddel ezelőtt, a kommunista korszak kezdetén még az osztályharc fokozódott, és tudjuk, mi lett belőle: szegénység, elnyomás, diktatúra, és olyan értékválság, amiből a rendszerváltás óta eltelt harminc évben sem tudtunk kivergődni.