Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KosárlabdaNem lesz bajnokavatás

2020. május 20., szerda, Sport

Kedden a Román Kosárlabda-szövetség arról határozott, hogy törli mind a női, mind a férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokságot és a 2019-2020-as idényt bajnokavatás nélkül zárja le. A döntés azután született meg, hogy a szövetség vezetőtanácsa megállapította: a koronavírus-járvány megfékezéséért hozott intézkedések miatt lehetetlen folytatni és a pályán befejezni a szezont.

  • Fotó: Miska Brigitta
    Fotó: Miska Brigitta

A hazai kosárlabdasport fejesei arról is határoztak, hogy a megőrzik a bajnokság március eleji megszakításkor érvényben lévő rangsort. Eszerint a női mezőnyben a címvédő Sepsi-SIC zárt az élen az alapszakasz végén (13 győzelemmel és 1 vereséggel/27 pont), három pont volt az előnye a Szatmárnémeti VSK-val és négy az Aradi FCC-vel szemben. Megyénk másik együttese, a Kézdivásárhelyi SE 13/3-as győzelmi mutatóval a B-csoport legjobbjának bizonyult. A férfiaknál a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi CSU pontegyenlőséggel vezették a rangsort (15 győzelem és 3 vereség/33 pont) a küzdelemsorozat félbeszakadtakor, a képzeletbeli dobogó harmadik fokát pedig a Nagyszebeni CSU foglalta el.

„A szövetség döntését elfogadjuk, viszont érthetetlen számunkra, hogy miért tartottak több órás beszélgetést videokonferencián, mellesleg a klubok 10/3 arányban a bajnokavatás mellett szavaztak. Ennek fényében a Román Kosárlabda-szövetség végül azt a döntést hozta, úgy törli a 2019–2020-as szezont, hogy nem hirdet bajnokot. Mindeközben a FIBA már a járvány miatti felfüggesztés elején javasolta, amennyiben az alapszakaszt befejezték a bajnokságokban, akkor bajnokot hirdethetnek, ellenkező esetben a bajnoki cím odaítélése nélkül töröljék az idényt. Esetünkben a női kosárlabda Nemzeti Ligában véget ért az alapszakasz, épp kezdődött volna a rájátszás, amikor félbeszakadt a pontvadászat, így a 21 győzelmünkkel és az egyetlen vereségünkkel nem is lett volna elrugaszkodott ötlet a szövetségtől, ha kinevez bajnoknak. A lengyel, a svéd, a szerb, a német és a belga élvonalban, amikor törölték a szezont, bajnokot is avattak, hiszen lejátszották az alapszakaszt. Más országokban logikus és ésszerű döntést hoznak, nálunk ez is másképp működik. A szövetség döntése az Európa-kupában való indulásunkat nem veszélyezteti, hiszen továbbra is az első számú női kosárlabdacsapat vagyunk Romániában” – áll az ötszörös Román Kupa-győztes és négyszeres bajnok Sepsi-SIC közleményében.

„Ez a döntés a SIC-et kellemetlenül érinti, nálunk nem nagy az elkeseredés. Én úgy érzem, hogy ez egy természetes döntés volt, ennél jobbat nem lehetett volna összehozni. Azt megkockáztatom, hogy talán nálunk a nőknél akár bajnokot is hirdethettek volna. Ha a sportszerűséget nézzük, csak akkor vagy bajnok, első vagy éppen utolsó, ha játszol a pályán. Azt is el kell fogadni viszont, hogy a Sepsi-SIC valószínűleg 99,9 százalékban ismét bajnok lesz. Szerintem ez a döntés nem korrekt, de talán az sem lett volna korrekt, ha bajnokot hirdetnek ilyen lehetetlen helyzetben. Együttesünk, a Kézdivásárhelyi SE ezennel lezártnak tekinti a 2019–2020-as idényt, s már tervezgetjük a jövőt. Ezt nagyon befolyásolja az anyagi háttér, de bízunk abban, a továbbiakban is lesznek támogatóink és lesz pénzünk a folytatáshoz. Ebben az idényben nagyon sokat tanultunk, mind szakmai, mind adminisztratív szempontból, s az elkövetkezőkben biztos lesznek dolgok, amit másképp, jobban fogunk csinálni. Ez a szezon számunkra jó volt, még akkor is, hogy kellemetlenül végződött, mivel ameddig tudtunk, harcoltunk” – nyilatkozta érdeklődésünkre Farkas Alpár, a céhes városbéli KSE edzője.

A kosártilalom bevezetése előtt a női Nemzeti Liga legjobb együttese egyértelműen a Sepsi-SIC volt, amely összesen 21 győzelemmel és mindössze egy elvesztett meccsel készült a rájátszásra, miután – megnyerve az alap-, illetve a középszakaszt – nagy eséllyel pályázott zsinórbeli ötödik bajnoki címe megszerzésére is. Emellett a zöld-fehérek februárban ötödik alkalommal nyerték meg a Román Kupát. A Kézdivásárhelyi SE a bajnokság felfüggesztése pillanatában szintén a rájátszásra készült, hiszen miután negyedik volt az alapszakaszban, középszakaszbeli csoportjának a legjobbja lett. A felső-háromszéki kék-fehér mezes alakulat jó idényét az koronázta meg, hogy fennállása óta először jutott be a Román Kupa négyes döntőjébe.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2125
szavazógép
2020-05-20: Belföld - :

Újraindulhat az aláírásgyűjtés (Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért) / FRISSÍTVE: Az SZNT üdvözli a döntést/

Az Európai Bizottság szerdán javasolta, hogy a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki. Erről Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője – az uniós polgári polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevője – számolt be Twitter oldalán, kijelentve: méltányos és igazságos döntés született. A kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben üdvözölte a határidő kitolását.
2020-05-20: Belföld - :

Hargita megyében megugrott a fertőzöttek száma

A tegnapi tájékoztatás óta 196 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 17 387-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Törzs (SKT). Az általános iránytól eltérően megugrott a Hargita megyei fertőzöttek száma. Míg kedden 68 Hargita megyei fertőzöttről számoltak be a hatóságok, addig ez szerdára 22-vel, 90-re nőtt. Maros megyében 2 új fertőzöttet regisztráltak (659), Háromszéken pedig egyet sem (229).