Segítség érettségizőknek 3.Lelki kapaszkodó nehéz helyzetben

2020. május 21., csütörtök, Család

Mit és hogyan segíthetünk érettségi előtt álló kamasz gyermekünknek? Dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakember, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság elnöke, a Székely Mikó Kollégium igazgatónője szerint a mentálhigiénés szakemberek krízistanácsadással, segítő beszélgetéssel tudnak hozzájárulni a félelem, a szorongás feloldásához.

  • Fotó: origo.hu
    Fotó: origo.hu

Kondor Ágota: A folyamatos szekálás nem tesz jót. Inkább abban segítsük gyermekünket, hogy alakítson ki olyan programot, amelyben legyen pihenés is, mozgás is.
Nagyon sok gyerek azzal tölti az idejét, hogy nézi a Facebookot és a különböző csatornákat, ezek nagy feszültségforrások. A Facebookon vagy interneten való lógást korlátozni kellene.

Talán a legfontosabb, hogy számukra ott legyünk, elérhetőek legyünk. Érezzék biztonságban magukat. A stressz gyakran vált ki dühöt, ingerlékenységet, és a gyermek a legközelebb állókon, a szülőkön szokta levezetni. Ez a düh most egy természetes érzés. Ha tud erről beszélni, vagy megkapja a lehetőséget a beszélgetésre, akkor feloldódnak a feszültségek. Nagy veszteség számukra, hogy elmarad a ballagás, megfosztódtak attól, hogy eltöltsenek néhány szép középiskolás hetet. Ezt a veszteséget fel kell dolgozni.

Ebben az életkorban eléggé ritka, hogy a gyermek szavakban fejezze ki érzéseit. Irritálttá válik, koncentrációs nehézségek lépnek fel, nem tud ott ülni a tanulnivaló mellett. Az is idegesíti, hogy nem tud tanulni, nem tud koncentrálni. Veszekedősebbé válhat. Felléphetnek táplálkozási és alvási zavarok, rémálmok. Éjjel többször meg­ébred, vagy éppen nagyon sokat alszik. Fáradtság... Ezer tünete lehet. Ilyenkor nagyobb figyelmet igényel a szeretteitől, és sok-sok türelem kell.

Mentálhigiénés szakemberek elérhetősége:
• Horváth Anna – hétköznapokon 12–14 óráig a 0746 023 383-as telefonon vagy a lukilike8@gmail.com e-mail-
címen
• Geréd Zsuzsanna – e-mail: oazasuflet@gmail.com, telefon: 0743 109 961
• Gyergyai Réka – naponta 10–12 és 17–19 óráig a 0741 281 720-as telefonon vagy a pszichoart@yahoo.com e-mail-címen
• Kató Ibolya – hétfőn és szerdán 16–18 óráig a kida.iroda@gmail.com e-mail-címen
• Telman Enikő – csütörtökön, pénteken és szombaton 15–17 óráig a 0740 655 239-es telefonon vagy a telmaneniko@gmail.com e-mail-címen.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?











eredmények
szavazatok száma 245
szavazógép
2020-05-21: Család - :

Népi felhasználás (Pöfetegek 4.)

A pöfeteggomba nálunk, magyaroknál eléggé általánosan ismert orvoslásra, gyógyításra alkalmas gombaként. Hasonlóképp a románoknál, szlávoknál is.
2020-05-21: Család - :

Gyermekeink