Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SepsiszentgyörgyKomor házak játékos ablakokkal

2020. május 21., csütörtök, Közélet

Helybéli alkotók összefogása révén elfogadhatóbb, „megszemélyesített” arculatot kapott három, jó ideje nem használt, de a város központjához közeli, sokak által zavarónak tartott sepsiszentgyörgyi épület. A vizuális projekt a megyeszékhelyi Városimázs Iroda, illetve Vetró-Bodoni Barnabás képzőművész közös munkája révén született meg.

  • Sepsiszentgyörgyi lány arca az egykori, romosodó Csacsa bár homlokzatán. A szerző felvétele
    Sepsiszentgyörgyi lány arca az egykori, romosodó Csacsa bár homlokzatán. A szerző felvétele

A rossz állapotú ingatlanok ablakaiba (a volt Csacsa bár épülete, illetve egy-egy ház a Csíki utcában és a Bodok Szálloda mellett) még március derekán elhelyezték a fotókat, ám azok a szükségállapotot követő enyhítések után váltak a többség számára is észrevehetővé. Ideiglenes megoldásról van szó, amíg az épületek jogi helyzete tisztázódik – mondta el érdeklődésünkre Barta Mónika, a Városimázs Iroda vezetője. Antal Árpád polgármester már régebb jelezte neki, csúnyák ezek az épületek, s kérte, találjanak valamilyen áthidaló, vizuális megoldást. Találkoztak az elképzelések, s Vetró-Bodoni Barnabás képzőművész koncepciója alapján saját, „helyspecifikus” fényképek felhasználása mellett döntöttek, önkéntest is kerestek, aki modellt állt, majd sepsiszentgyörgyi fotósok – Kristó-Gothárd Hunor, Henning János, Vargyasi Levente – elkészítették fényképeiket, a kiválasztottakat pedig a Kobak Design munkatársai helyezték el az ablakokban, pontosabban a fotókkal pótolták az ablakokat.

Nem kész termékeket használtunk, nemcsak eltakartuk azt, ami zavaró és bántó, hanem éltünk a játékosság képzőművészeti lehetőségeivel is – magyarázta Vetró-Bodoni Barnabás. Ezt a folyamatot képzőművészeti projektnek tekinti, melynek lényege, hogy lelket, arcot adjanak egy háznak, tegyék kissé élővé azt, ami le van rombolva. Ezzel valójában rámutatunk egy problémára, hogy adott egy-egy jobb sorsra érdemes épület, azt nem kellene parlagon hagyni, mert közösségi térben található, felelősek vagyunk azért, hogy rendezzük a környezetünket. Ezt a munkát nagy kedvvel végezte, s kiemelte, számára az is fontos, hogy tanítványait is beavassa szociális és társadalmi problémákba.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2130
szavazógép
2020-05-21: Közélet - Iochom István:

Ismét látogatható a csernátoni múzeum

Bár a szükségállapot ideje alatt a Csernátoni Haszmann Pál Múzeum sem fogadhatott látogatókat, a zárt kapuk mögött folyamatos munka zajlott, amelynek látványos eredményeit nemcsak összegezte, de meg is mutatta Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus.
2020-05-21: Közélet - Bokor Gábor:

A megyéből nem pályázhatnak öntözőrendszerekre

Júniusban újból kiírják az öntözőberendezések létrehozását, a meglévők korszerűsítését támogató pályázatot – jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági miniszter. Pályázatonként legtöbb egymillió euró igényelhető, a beruházás száz százalékban elszámolható. Sajnos, minden jel arra mutat, hogy Háromszékről nem fognak tudni pályázatot benyújtani – értékelte kérésünkre Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.