Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Emlékeztető tárgyak

2020. május 22., péntek, Nyílttér

Nézem ismerőseim emlékeit, amelyeket szekrényeik üvegfala óv sérüléstől, felejtéstől. Nekem ugyan nincs ilyen apró emlékeket tároló üveges szekrényem, de az emlékeztető – egyébként jobbára értéktelen – tárgyak nálam is védelmet és tiszteletet élveznek.

  • Fotó: pixabay.com
    Fotó: pixabay.com

Azt hihetné az ember, hogy ezeket mintegy kiállításra és hivalkodásra tenné ki a tulajdonosuk. Meggyőződésem, hogy nem. Nem így van. A porcelán táncosnő valaki olcsó ajándéka. Ez a Valaki első diákkori szerelme volt. Amikor a zsebpénzt is magunknak kellett megkeresnünk. A dohányszelence mit keres itt? Ez bizony szeretett nagybácsimra emlékeztet, és ha ránézek, testes alakja és örökös dohányillata egyszeriben előugrik.

Ez aztán igazán nem illik ide: egy színházi bajusz. Mennyit játszottunk ünneplésre megjelent rokonságnak a szomszéd fiúval és húgával rögtönzött drámát, ami csakis a vetélytárs halálával végződhetett, s ehhez elmaradhatatlan volt édesapám gombászó tőrje is. Az szintén itt árválkodik... Emlékeink egymásba fűződő során előtűnik a bábszínházunk, szintén családi szórakozásra emlékeztetőn.

Az igazi kincsesbánya a padláson volt, ahova „bizalmas” dolgokat megbeszélni gyakran felmentünk öcséimmel és Tyutyuval. Húgát, a cserfest lenn hagytuk, mert erősen pletykalány volt. Nem tudott titkot tartani.

Óh, a padlás. Azt nem lehet elfelejteni, mert a nagy utazóbőröndöt felnyitva a rég kiselejtezett ruhák sajátos, dohos szagukkal a nagy farsangi megmutatkozás idejét idézik. Édesanyánk régi kalapja, a nagy kék sálja és csak a régi filmekből ismert, egykor divatos ünneplőruha gazdag választéka volt a „rengeteg zsiványainak” megjelenítéséhez.

A tárgyi emlékek csak annak értékesek, akit emlékeztetnek. Milyen szomorú ezeknek megsemmisülése a halállal. Közeli, távoli rokonok számára ezek már rég eldobandó kacatok voltak, most szerettünk elmúlásával emlékeit is átadjuk a végleges felejtésnek. És kiürül az üvegajtós szekrény, előbb-utóbb a padlás is, mert az ott évtizedek óta tárolt holmik szeretett nagyapánk halálával megőrző-gyűjtő hobbija  is meghalt. És ugyan biza, mi szükségünk van arra a patikai felszerelésre, amelyet vénkisasszony rokonunk hordatott fel valamikor a patikája felszámolásával?

Van abban valami, talán egyfajta kegyetlenség, ahogy könyörtelenül felszámoljuk mindazt, ami emlékeztet az elhunytra. „Az élő az élőkkel, a halott a halottakkal” – mondják. És az addig becsben tartott tárgyak egyszerre ízléstelen tucattermékek, rég divatjamúlt ruhák. A halott viselt ruhái az utcai fehér tárolóba kerülnek. Aki majd viselni fogja a halott „adományát”, hiszen szinte még új, nem fogja ismerni eredetét.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2125
szavazógép
2020-05-22: Nyílttér - :

Legyünk jobbak a ránk acsargóknál

Látom, hallom, olvasom, hogy hovatovább egyre inkább elburjánzik Romániában a magyarellenesség. A legmagasabb szinttől (államelnök, parlament) a legalacsonyabbig tetten érhető a jelenség. Kérdezem magamtól és másoktól is: vajon miért?
2020-05-22: Máról holnapra - Mózes László:

Kapkodnak, mellébeszélnek

Klaus Iohannis hű csatlósaként Ludovic Orban ismételten nekirontott az alkotmányos demokrácia egy-két alapintézményének, s hogy a szociáldemokraták újbóli ostorozásában még hatásosabb legyen, szavaival burkoltan célba vette a magyar államot is.