Kétszáz fölött az új esetek száma

2020. május 25., hétfő, Belföld

A Stratégiai Kommunikációs Csoport tegnapi közlése szerint az elmúlt 24 órában 213 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 18 283-ra nőtt a fertőzöttek száma. Háromszéken a vasárnapi tájékoztatáshoz képest nincs változás, azaz továbbra is 230 fertőzött személyt tartanak nyilván. Országosan a fertőzöttek közül 11 630-at gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, 177 beteget pedig az intenzív osztályon ápolnak. A déli közlés szerint egy nap alatt 14-gyel emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma, elérve a 1193-at, ami kora estére már meghaladta az 1200-at, miután újabb kilenc elhunytról érkezett hír.

  • Fotó: casajurnalistului.ro
    Fotó: casajurnalistului.ro

Az estig befolyó adatok alapján az elhunytak száma végül elérte az 1202-őt, ami 18-cal több, mint a vasárnap délben jelentett. A legfiatalabb áldozat 36 éves, a legidősebb 90 év feletti. A hatóság közlése szerint minden elhunyt személy más betegségekkel is küzdött.

Románia területén tegnap délben 6001 személy volt hatósági karanténban, 67 595 pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. Országos szinten 377 191 koronavírustesztet végeztek. Változatlanul Suceava megyében és Bukarestben jegyezték a legtöbb koronavírusos beteget.

Továbbá az elmúlt 24 órában 341 hívást regisztráltak a 112-es egységes segélyhívószámon és 717-et az állampolgárok tájékoztatására létrehozott zöldszámon (0800 800 358). Vasárnap dél óta 232 bírságot rótt ki a rendőrség és a csendőrség összesen 153 440 lej értékben a járvány leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt, illetve két esetben indult bűnvádi eljárás a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. Vasárnap 37 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert megszegték a lakhelyi elkülönítésre vagy a hatósági karanténra vonatkozó előírásokat.

A háromszéki prefektúra közlése szerint tegnap este már csak 11 fertőzött személy volt beutalva a sepsiszentgyörgyi kórházba, illetve öten átkerültek a brassói fertőző betegségek kórházába, egy személy pedig más fertőzések miatt még nem távozhatott, noha a koronavírus okozta betegségből kigyógyult.  A kormányhivatal továbbá megerősítette, hogy vasárnaphoz képest nem azonosítottak újabb fertőzöttet, míg a gyógyultak száma elérte a 192-t (egy újabb személyt bocsátottak haza a kórházból). Megyeszinten tegnapig 4695 tesztet végeztek. Intézményes karanténban 53 személy volt, lakhelyi elkülönítésben pedig 955. A karantént egy személy hagyhatta el, 12-en pedig már nem kötelesek lakhelyi elkülönítésben maradni. A járvány leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt a hatóságok 10 bírságot szabtak ki 6300 lej értékben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-05-25: Belföld - :

Az évszázados erdők védelmében

Törvény fogja védelmezni Románia évszázados erdőit – ígérte szombaton Costel Alexe környezetvédelmi miniszter. Mint mondta: döntése értelmében Románia öreg erdőit, amelyeket jelenleg kitermelnek, „évszázados erdő” címmel fognak illetni, a törvény oltalma alá kerülnek, és az ilyen erdőkben nem alkalmaznak több erdészeti beavatkozást.
2020-05-25: Belföld - :

A bíróság szerint rendben van, hogy Funar azt állítja, a magyar a lovak nyelve

Alapfokon a kolozsvári táblabíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet Gheorghe Funarra, a város korábbi polgármesterére róttak ki azért, mert egy 2014-es televíziós vitában a lovak nyelvének nevezte a magyart. A döntésről a Krónika napilap számolt be. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács jelezte: fellebbeznek az ítélet ellen.