HatárhelyzetSportkultúra

2020. május 27., szerda, Jegyzet
Váry O. Péter

Képzeljünk el egy lehetetlen helyzetet. Hazamegy Pistike az iskolából, édesanyja – mint minden valamirevaló szülő – megkérdezi tőle: na, kisfiam, mit tanultatok ma? És Pistike – kilencéves-forma gyerek – rákezdi, hogy csak úgy piroslik bele az arca: Jó iskola, jó iskola százezer van / de olyan mint a mi tanodánk, csakis egy van / szépírás a tudománya / a többi suli elmehet a bús p...ába.

Édesanyjában – akárha őróla írta volna bő másfél százada Arany János – szó bennszakad, hang fennakad. Pistike ezt látva kicsit elbizonytalanodik, de azért folytatja: meg lehet nézni videón is, a tanító néni lefilmezte, amikor énekelt az osztály, és feltette az oldalára. Édesanyja rohan a számítógéphez, rákattint a tanító néni oldalára, és valóban: ott az osztály, amint énekeli a „himnuszt” a Megy a gőzös dallamára. Ki lelkesebben, ki visszafogottabban, pláne az utolsó sornál látszik néhány gyereken, hogy úgy érzi: ezt talán mégsem kellene. De azért énekelik, elvégre a tanító néni tanította. Az édesanya ezek után faképnél hagyja egyetlen csemetéjét, telefonál igazgatónak, tanfelügyelőnek, polgármesternek, mindenkinek, aki épp eszébe jut, és akiről feltételezi, van valamelyes erkölcsi érzéke. Másnap a tanítónőt kirúgják az iskolából, visszavonják oklevelét, és örökre eltiltják a tanítástól.

A fentebbi történet nyilván nem valós. Azaz csak részben. Amennyiben a Pistike által énekelt négysorosban a „jó iskolá”-t kicseréljük futballcsapatra, a „mi tanodánk”-at egy városnévre, a „szépírás”-t góllövésre, és a „suli”-t csapatra. Valamint az éneklés nem osztály­teremben történt, hanem egy öltözőben, és tizenkét piros mezbe öltözött srác fújta edzőjük vezényletére. Ki lelkesebben, ki visszafogottabban... És néhány napig valóban fenn volt a kisfilm az edző oldalán, míg valakinek feltűnt a nem csak trágárságot tartalmazó, de gyűlöletre is szító szöveg, aki erre sorban felhívta a különböző beosztású klubvezetők figyelmét, eljutván egészen a legfelsőbb szintig. Az edző ekkor törölte oldaláról a „művet”.

Hogy mi lesz az edző „jutalma” ezért a „kiemelkedő teljesítményért”, azt házon belül döntsék el azok, akiknek feladatuk. Nem tisztünk pedagógiai érzéke fölött sem pálcát törni, és arra sem kell különösebben felhívnunk a figyelmet, hogy élligás futballcsapatunk kulturált viselkedéséről méltán híressé vált szurkolótábora mennyire más megítélésben fog részesülni pár esztendő múlva, mikor ezek a srácok a lelátókon fogják biztatni csapatunkat – a gyerekkorukban edzőjüktől elsajátított szellemben. A történet egy másik oldalára világítanánk rá inkább: a kisfilm rövid életének megítélésére. A néhány nap alatt ugyanis az énekelő srácokat mutató videóra közel másfél százan reagáltak. Ki szívecskét biggyesztett hozzá, ki felemelt hüvelyk­ujjat, mások – sokan – megosztották ismerőseikkel. De senki (!) kifogást nem emelt az ellen, amit a gyerekekkel énekeltetett edzőjük. Aki, mellesleg, szellemi fejlődésükben legalább olyan fontos szerepet tölt be, mint tanító nénijük, és fontosabbat, mint sok, a napi megélhetéssel küszködő családban a szülők. Aki nem csak a pályán, de az életben is példakép, akinek a szava szentírás és utasításai minden körülmények között betartandók tanítványai számára, akár azt tanítja meg nekik, hogyan kell rüszttel rúgni a labdát, akár azt, hogy „a többi csapat elmehet a bús p...ába”.

Az edző elvitathatatlan pedagógiai tévedésén túl ebben a történetben számomra a mások leértékelését, lenézését, emberszámba nem vevését helyeselő kommentelők viszonyulása a legszomorúbb.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4192
szavazógép
2020-05-27: Belföld - :

A magyarság elüldözése a cél ma is (Tőkés László a magyarellenességről)

A Trianoni békeszerződés óta eltelt száz év alatt a magyarságnak meg kellett tanulnia zsákban táncolni – jelentette ki tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. A politikus arra a felvetésre reagált, hogy a Romániában ünneppé nyilvánított trianoni évfordulót használhatják-e az erdélyi magyar többségű önkormányzatok arra, hogy immár törvényesen és méltóképpen megünnepeljék a nemzeti összetartozás napját.
2020-05-27: Közélet - Váry O. Péter:

Keddi pörgés a könyvtárban

Nem csak a járványtani helyzet tette lehetővé, de az olvasók igénye is megkövetelte, hogy újrainduljon a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasószolgálata: tegnap, a nyitás első napján a régi világbeli keddi napokhoz (a könyvtárban ez a hét első munkanapja a közönséggel) hasonló volt a jövés-menés, a délelőtt folyamán több mint ötvenen hoztak-vittek könyvet, de olyan is akadt, aki végre beiratkozhatott a könyvtárba.