Távmunkában

2020. május 28., csütörtök, Család

2019-ben az Európai Unióban a 15 és 64 év közötti foglalkoztatottak körülbelül 5,4 százaléka dolgozott rendszeresen otthonról, a tagállamok közül Bulgáriában és Romániában volt a legalacsonyabb a távmunkát végzők aránya – 0,5, illetve 0,8 százalék. A listát 14,1 százalékkal Hollandia és Finnország vezeti, majd Ausztria (11,6) és Luxemburg (9,9) következik – derül ki az Eurostat adataiból.

  •  Meg kell húzni a határvonalat munka és otthon között. Forrás: flickr.com
    Meg kell húzni a határvonalat munka és otthon között. Forrás: flickr.com

Az otthonról dolgozó nők aránya magasabb, mint a fér­fiaké, 5,7, szemben az 5,2 százalékkal. Az elmúlt évtizedben az otthoni munkavállalók aránya az EU-ban állandó volt, nagyjából 5 százalék körül maradt, míg Romániában megkétszereződött.

Az adatokat április 24-én tette közzé az Agerpres hírügynökség. Jövő ilyenkor tán az is kiderül, az arányokon mennyit változtat a koronavírus-járvány, jelentős számban „otthon ragadnak-e”, akik ma távmunkára kényszerültek. Mert nem zökkenőmentes a váltás. A hátrányok enyhítésére szolgálhat a korona.rmdsz honlapon megjelent, alább rövidítve közölt útmutató is.

 

Tévhitek és bevált tippek
1. Csak egészség legyen, és internet!
Áram, stabil internetkapcsolat, jól működő laptop vagy számítógép, telefon és térerő – ezek nélkül nem megy. Munkatársaiddal, az ügyfelekkel hangoljátok össze a munkát, jelöljétek ki a kommunikációs felületeket, szerezd be a szükséges eszközöket.

2. Kelj fel időben. És öltözz fel!
Otthon is tartsd magad a napi rutinhoz. Kelj fel időben, mint ahogy addig is tetted, és öltözz fel. Nem kell a négy fal közé a legdrágább öltöny, de sokat segíthet, ha szalonképesnek érzed magad.

3. Ne dolgozz a hálószobából!
Az otthoni munkaterület lehet külön szoba, kis íróasztal a nappaliban vagy akár a konyhaasztal egyik sarka. Olyan hely kell, ahol munka üzemmódba tudsz kapcsolni, ahol zavartalanul tudsz dolgozni. Ezt a helyet csak erre a célra használd. Ne dolgozz a hálószobából vagy ágyból!

4. Tervezd meg a munka­programot, rendszerezd a teendőket!
Talán ez a legnehezebb feladat. Az egyik tévhit, hogy mivel mindenki otthon van, mindenki elérhető a nap 24 órájában: a főnök, az ügyfél és a munkatársak is. Nem, általában mindenkinek van munkaprogramja. Rendszerezd a feladatokat, kezdd és fejezd be a munkát ugyanabban az időben, mint amikor bejártál dolgozni.

5. A munka minősége nem változhat!
Vedd komolyan a munkát. Itt is betoppanhat a főnököd, csak ezúttal e-mailben és telefonon fog jelentkezni. Minél jobban teljesítesz, annál kevesebb kellemetlen élményben lesz részed. Szóval, hozd ki magadból a legjobbat otthon is.

6. Menne a meló, csak...indiánosat játszik a gyermek, nyivog a kutya gumicsirkéje és fúr a szomszéd.
Igen, ez a „gondtalan” az otthoni munka sötét oldala. Ezért fontos, hogy a család minden tagja tudja, hogy amikor dolgozol, nem vagy elérhető számukra (gyermekek, szülők, házastársak, lakótársak, de tudnia kell ezt a kutyának is). Ha nincs külön iroda, erősen ajánlott egy zajszűrős fejhallgató.

7. Pihenj!
Az ebédszünet és a pihenő is jár a jó munkavégzéshez. Ne ebédelj az irodádban. Pihenőként állj fel, sétálj otthon egy kört.

8. Tartsd a kapcsolatot a kollégákkal!
Maradj napi kapcsolatban a kollégáiddal. Beszéljetek a napi munkáról, osszátok le a feladatköröket és egyeztessetek a szabad időről is. Ez segít megtartani és építeni a csapatszellemet.

9. Tudj kikapcsolni!
Az otthoni munkából nem megyünk haza. Ezért meg kell szabni a szigorú határokat az otthonlét és a munkaidő között. Határold be azt az időszakot, amikor dolgozol. Amikor ez letelt, kapcsolj ki – másnap reggel folytathatod a munkádat.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2020-05-28: Család - :

A mezei szegfűgomba 1.

Meglepő módon a mezei szegfűgombáról (Marasmius oreades) Clusiusnál (1601) nem találunk semmit, Benkő József (1783) és Mátyus István (1787) azonban már említi. Ugyancsak furcsa, hogy az 1820-beli Cziráky-féle székelyföldi felmérés arról, hogy miből él a székely ember, viszonylag sokszor emlegeti a gyakrabban szedett gombafajokat, a mezei szegfűgomba azonban nincs közöttük.
2020-05-28: Család - :

Gyermekeink