Kinyitottak a képtárak Kovásznán

2020. május 28., csütörtök, Közélet

Ha lassú lépésekben is, de újraindul a kulturális élet Kovásznán. Megnyitották a Kádár László Képtárat, látogatható a Gazdáné Olosz Ella Képzőművészeti Galéria is. Mindkét helyszínen kötelező  az óvintézkedések betartása, a látogatóknak maszkot kell viselniük, egymás között kétméteres távolságot kell tartaniuk. Sajnos, a nagyobb előadások továbbra is elmaradnak – tudtuk meg a városi művelődési ház tájékoztatójából.

  • A Kovászna Városi Művelődési Ház. A szerző felvétele
    A Kovászna Városi Művelődési Ház. A szerző felvétele

Az ismét látogatható Kádár László Képtárban a Háromszéktől Hollywoodig című kiállítás tekinthető meg. A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által készített tárlat célja bemutatni mindazt, amit a kézdivásárhelyi születésű Dienes Andor (1913–1985) fotóművész, világhírű sztárfotós megvalósított. A Háromszéken kevéssé ismert művész André de Dienes néven vált híres hollywoodi sztárfotóssá, akit Marilyn Monroe felfedezőjeként és jegyeseként, a díváról készült legjobb fényképek szerzőjeként, illetve az amerikai sztárfotózás megújítójaként tartanak számon. Ugyanakkor szakmai teljesítményére is büszke lehet a szülőföldje: kreatív és poétikusan művészi aktfotózása, korát messze megelőzően szürrealista, innovatívan montírozott képei legalább olyan fontosak, mint a Marilynről készült sorozatai – olvasható a kiállítás ismertetőjében. Nyitvatartás hétköznapokon 11–16 óra között, a belépő ára felnőtteknek 4 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 2 lej.

Újra megtekinthető a Gazdáné Olosz Ella reprezentatív alkotásaiból álló gyűjteményes kiállítás is a Kovászna Városi Művelődési Ház képzőművészeti galériájában. Nyitvatartás a városi könyvtár órarendje szerint keddtől péntekig 9–17, szombaton 9–14 óra között. A belépés ingyenes.

Végképp törölték viszont a Budapesti Operettszínház májusra halasztott kovásznai fellépését. A megvásárolt jegyeket vissza lehet váltani, május 30-ig naponta 8–14 óra között a művelődési ház pénztárában. A jegyüket visszaváltó nézőket arra kérik az intézmény vezetői, hogy a művelődési házba való betéréskor vigyenek magukkal maszkot is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2020-05-28: Közélet - :

Székely Vágta – csak jövőre

Tekintettel a járványügyi helyzetre, ebben az évben nem tartják meg a Székely Vágtát – tájékoztattak a Nemzeti Vágta szervezőivel való egyeztetést követően tegnapi közleményükben a rendezők.
2020-05-28: Közélet - :

Online gyermeknap Sepsiszentgyörgyön

A kicsik járvány idején is játszani akarnak, ezért a Kónya Ádám Művelődési Ház az idén is szervez gyermeknapi mulatságot, az előző években sikeresnek bizonyult minta szerint, de a távolságtartási szabályok miatt rendhagyó módon: az intézmény közösségi oldalán.