Megyei kórházA járvány idején kiéleződtek a rendszer hibái

2020. május 28., csütörtök, Közélet

Egyes kórházaknak előre nem látott helyzeteket kell megoldaniuk, mások túlterheltté váltak vagy nem tudnak ellátni olyan súlyos eseteket, amelyek eddig nem tartoztak a hatáskörükbe. Senkinek nem jó úgy, ahogy van, a járvány alatt kiéleződtek a rendszer hibái, ezek kijavítására kellene össz­pontosítani a következő időszakban – összegezhető András-Nagy Róbert értékelése. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere tegnap online sajtótájékoztatón beszélt e kérdésekről.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A dr. Roșu Mátyás orvos igazgatóval közösen tartott tájékoztatón ismertették a tegnap déli jelentés adatait. Hat gyanús esetről számoltak be, nincs közöttük kiskorú, a tíz fertőzött közül egy pácienst kritikus állapotban kezelnek az intenzív osztályon, ketten a brassói kórházból kerültek Sepsiszentgyörgyre sebészeti patológiával. Az elmúlt hét nap alatt húsz gyógyultat hazaengedtek, akiknek egymás utáni két koronavírustesztje negatív volt. Roșu doktor kiemelte, az utóbbi időben csökkent a fertőzöttek száma a megyei kórházban, az intenzív terápián kezelt betegen kívül a többiek könnyű esetnek tekinthetők. Az intenzív osztályon ellátnak egy másik, nem fertőzött beteget is, aki szeptikémiás, azaz általános fertőzésben szenved, lélegeztetőgépre szorul, súlyos az állapota – mondotta. Az orvos igazgató hangsúlyozta, május 19. óta nem utaltak be sepsiszentgyörgyi fertőzöttet a megyei kórházba, két gyanús eset utólag pozitívnak bizonyult. Dr. Roșu Mátyás megismételte korábbi véleményét, miszerint a tünetmentes fertőzötteket nem kellene kórházba utalni, és beszámolt arról az országos kezdeményezésről, amelyet közel kétezer orvos írt alá annak érdekében, hogy ez így is legyen, a dokumentumot eljuttatták a parlament egészségügyi bizottságához és az egészségügyi miniszterhez.

A járványügyi helyzet további kezelésével kapcsolatban András-Nagy Róbert elmondta, a fertőzőosztály épületében fogják ellátni a koronavírussal fertőzött betegeket és a gyanús eseteket, június végéig elkészül a kórház udvarán az a konténersürgősség, amely az említett kategóriájú páciensek fogadására és ellátására lesz alkalmas, eközben a főépületben fokozatosan visszaáll a korábbi állapot, lépésről lépésre indítják el a különböző osztályokon a beutalásokat.

Lakossági panasz nyomán szóvá tettük, hogy másodszor jelzik tüdőgyógyászati kezelésre szoruló betegek hozzátartozói, hogy a megyei kórházban nem fogadják be a beutalóval oda küldött családtagjukat, amit dr. Sipos András tüdőgyógyász is megerősített, hangsúlyozva, az általa küldött betegek mind súlyos esetnek számítanak. Az orvos igazgató elmondta, a tüdőgyógyászati osztály jelenleg csökkentett ágylétszámmal működik a koronavírus-fertőzéssel gyanúsított esetekkel egy épületben, de elkülönítve, valóban csak a nagyon súlyos eseteket tudják beutalni, de a beutalások minden osztályon csökkennek majd a korábbihoz képest, mivel be kell tartani a biztonságos előírásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva András-Nagy Róbert elmondta, tudják, hogy a kézdivásárhelyi kórház túlterheltté vált a megszaporodott feladatok miatt, szerinte ez a rendszer hibája, át kellene gondolni, hol mire van szükség. Példaként hozta fel, ha a kézdivásárhelyi kórházban bővíteni kell az oxigénellátást, akkor azt meg kell tenni, ha a baróti kórháznak kellene két-három intenzív terápiás orvos, akkor ide kell hívni rezidens szakorvosokat. Jelenleg a megyei kórház tizenöt alkalmazottja dolgozik ideiglenesen a céhes város kórházában, amikor segítséget kérnek, megkapják – mondta a menedzser. Szerinte minden kórháznak le kellene vonnia a következtetéseket a jelenlegi helyzetből és megyénként, régiónként, országosan kellene pótolni a rendszer hiányosságait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1494
szavazógép
2020-05-28: Közélet - Fekete Réka:

Maszkok a vizsgázóknak

A magyar kormány korábbi adományából 44 ezer maszkot adott át kedden az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete a Kovászna Megyei Tanfelügyelőségnek, amelyet a jövő héttől felkészítőre járó, júniusban záróvizsgázó nyolcadikosok és tizenkettedikesek létszáma alapján osztanak szét az iskoláknak. Ez a helyi önkormányzatoktól kapott készlettel együtt is jóval kevesebb a szükségesnél, de az oktatási minisztérium – bár e tekintetben kötelezettséget vállalt – eddig egyetlen maszkot sem juttatott a tanintézményeknek.
2020-05-28: Jegyzet - László Zsuzsa:

Diszkrimináció (Kármentő)

Huszonegyedik század, Sepsiszentgyörgy. Hogy a minapi történet a megkülönböztetésről szól-e, vagy sem, döntse el mindenki saját maga. Bemegyek egy üzletbe vásárolni, a kenyereket mustrálgatom, hogy melyik legyen, amikor megszólít egy cigány kislány.