Kitartóan lassul a járvány

2020. május 28., csütörtök, Belföld

Az Országos Kommunikációs Törzs legutóbbi közlése szerint egy nap alatt ismét enyhén nőtt országosan a koronavírus-fertőzöttséggel frissen azonosítottak száma, ezzel párhuzamosan látványosan megugrott a gyógyultnak nyilvánítottaké. Ez egyben azt is jelenti, hogy tovább zsugorodott az aktív fertőzöttek csoportja. Jó hír az is, hogy 24 óra alatt számottevő mennyiségű tesztet sikerült elvégezni.

  • Fotó: casajurnalistului.ro
    Fotó: casajurnalistului.ro

A szerda déli helyzethez képest 32-vel nőtt a napi szinten igazolt fertőzöttek száma, miután összesen 197 személy szervezetében azonosították a kórokozót. Annak ellenére, hogy ez a szám magasabb, mint az előző két napban regisztrált új esetek száma, biztató, hogy a hétfőn és vasárnap nyilvántartásba vett 213 új esettől még így is elmarad.

A járvány romániai megjelenése óta azonosított fertőződések száma a legutóbbi hivatalos adatok alapján 18.791 volt, az igazolt esetek közül 12 629 személyt már gyógyultnak nyilvánítottak (egy nap alatt 467 koronavírusos pácienst). Az aktív esetek száma így csütörtök délre ötezer alá – egész pontosan 4993-ra – csökkent, 220-al kevesebben küzdöttek a betegséggel, mint szerdán.

A hatóság adatai szerint Kovászna megyében ötödik napja nem azonosítottak új esetet. A járvány kezdete óta a megyében 230 koronavírusos fertőzés fordult elő, ezek túlnyomó többsége már a gyógyultak statisztikáiban szerepel. Hargita és Maros megyében az elmúlt napokban szintén tartósan tíz alatt volt az újonan azonosított fertőzöttek száma. Az összes esetszámot tekintve az országban továbbra is Suceava megye és Bukarest vezeti a statisztika képzelt rangsorát. Suceava megye közel három és fél ezres esetszámával továbbra is a járvány által leginkább sújtott övezet, a fővárosban tegnapra sem lépte át az 1900-at a regisztrált fertőzöttek száma. A többi megye továbbra is jóval az ezres esetszám alatt van.

A járványos betegséggel összefüggésben országos szinten ma délig összesen 1229-en vesztették életüket, tíz újabb halálesetet jelent a szerdai közléshez képest. Az ország különböző kórházaiban a jelentés időpontjában összesen 182 koronavírussal fertőzött személyt ápoltak intenzív osztályon. A kommunikációs törzs szerint a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma csütörtök délre elérte a 410 ezret.

A tájékoztatás időpontjában 3712 személy tartózkodott hatósági karanténban, ami látványosan kevesebb, mint a szerdán közölt 4935-es szám. Valamivel több mint hatezerrel gyarapodott viszont az otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt lévők száma, mely a szerdai 82 655-ről 89 ezer fölé kúszott. Emellett szinte kétszer annyi (119) személyt helyeztek hatósági karanténba, vagy hosszabbították meg esetükben a kötelező elkülönítés időtartamát a lakhelyi vagy a hatósági elkülönítésre vonatkozó előírások megszegéséért, mint egy nappal korábban.

A jelzett időszakban a rendőrség és a csendőrség 181.250 lej értékben majdnem százzal több (214) bírságot rótt ki a járvány leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt. Újabb két esetben indítottak bűnvádi eljárást a járvány elleni küzdelem meghiúsításának ügyében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2020-05-28: Jegyzet - László Zsuzsa:

Diszkrimináció (Kármentő)

Huszonegyedik század, Sepsiszentgyörgy. Hogy a minapi történet a megkülönböztetésről szól-e, vagy sem, döntse el mindenki saját maga. Bemegyek egy üzletbe vásárolni, a kenyereket mustrálgatom, hogy melyik legyen, amikor megszólít egy cigány kislány.
2020-05-28: Belföld - :

Gyermeknapon nyithatnak a teraszok (Tovább lazítanak a szigoron)

Június elseji kezdettel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások további lazítását jelentette be Klaus Iohannis. Az államfő a kormány tagjaival folytatott egyeztetések után közölte: bizonyos óvintézkedések betartásával kinyithatnak a kerthelyiségek. Szintén június elsejétől látogathatóak a strandok és a tengerparti napozók is, s eltörlik a települések közötti közlekedésre vonatkozó nyilatkozatkitöltési kötelezettséget.