Csak oroszul Luhanszkban

2020. június 4., csütörtök, Világfigyelő

Az oroszt ismerte el egyedüli hivatalos nyelvként a kelet-ukrajnai szakadár „Luhanszki Népköztársaság” törvényhozása tegnap.

  • Fotó: korreszpondent.net
    Fotó: korreszpondent.net

Az Interfax orosz hírügynökség helyszíni tudósítása szerint az ötvenfős nemzeti tanács jelen lévő 43 képviselőjéből 42-en támogatták az előterjesztést. A szakadárok uralta térségben korábban az orosz mellett az ukrán is hivatalos nyelvnek számított. Leonyid Paszecsnyiknek, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetőjének indítványát, amelynek értelmében a jövőben egyedül az orosz nyelv bír hivatalos státusszal a régióban, március 25-én már támogatta a törvényhozás illetékes bizottsága.Az ukrán kormányerők 2014 óta harcolnak az oroszbarát szakadárokkal Luhanszk és Donyeck megyében. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a konfliktusban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2020-06-04: Világfigyelő - :

Meg kell haladnunk Trianont

Mivel a magyarság és Magyarország határai nem esnek egybe, küldetésünk az, hogy ország- és nemzetépítéssel meghaladjuk Trianont – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Csurgón a nemzeti összetartozás napja, egyben a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen tegnap.
2020-06-04: Világfigyelő - :

Szlovákia baráti jobbot nyújt

Magyarul köszöntötte és baráti jobbot nyújtott a felvidéki magyaroknak Igor Matovič szlovák miniszterelnök a Trianon 100. évfordulója kapcsán kedd este a pozsonyi várban tartott találkozón, amelyen mintegy száz felvidéki magyar politikust és közéleti személyiséget fogadott.