Százötven éve hunyt el Charles Dickens

2020. június 9., kedd, Magazin

Százötven éve, 1870. június 9-én hunyt el Charles Dickens, a szív írója, a viktoriánus Anglia egyik legnagyobb irodalmi alakja, a Twist Olivér és a Copperfield Dávid szerzője.

  • Fotó: mult-kor.hu
    Fotó: mult-kor.hu

Portsmouthban született 1812. február 7-én Charles John Huffam Dickens néven. Kora gyermekkora saját bevallása szerint szinte idilli volt: jómódban éltek, ő pedig sokat játszott és sokat olvasott, elsősorban pikareszk regényeket. 1822-ben a család Londonba költözött, ahol két évvel később apja, a haditengerészet pénztárának kissé bohókás és meggondolatlan tisztviselője, az adósok börtönébe került. A gyermek Charles arra kényszerült, hogy éhbérért piszkos és fárasztó munkát végezzen egy cipőpasztagyárban. E gyermekkori trauma miatt fogékonnyá vált a szegények szenvedései iránt, írásaiban később mély együttérzéssel ábrázolta a kifosztott, elnyomott gyermekek életét.

Belekóstolt a színészetbe, s volt a Morning Chronicle lap parlamenti riportere is. Rövid írásai, esszéi Boz álnéven jelentek meg különböző lapokban, ezeket kötetben is kiadták. 1836-ban megbízták, hogy Robert Seymour, a neves karikaturista képei alá kísérőszövegeket írjon, így született meg első nagy sikere, A Pickwick Klub, a korabeli Anglia szeretetteljes torzképe. Ugyanebben az évben feleségül vette Catherine Hogarthot, házasságukból tíz gyermek született.

Dickens pályája felfelé ívelt, sorra jelentek meg regényei. Az első a Twist Olivér volt, a 19. századi angol szegények és megalázottak birodalmának panorámája, majd következett a Nicholas Nickleby élete és kalandjai, a Ritkaságok régi boltja és az első írói korszakát lezáró Martin Chuzzlewit.

1842-ben ellátogatott Amerikába. Hazatérése után, 1843-ban írta meg a legtöbb nyelvre lefordított művét, a boldogság és lelki gazdagság megható meséjét, a Karácsonyi éneket. 1844-ben Olaszországba utazott, majd Svájcba látogatott el, ekkor kezdte írni a Dombey és fia című regényét, amely egyes irodalomtörténészek szerint az ún. sötét korszakának bevezető darabja. Ennek egyik legismertebb és legnépszerűbb műve az 1850-ben megjelent – nem titkoltan önéletrajzi ihletésű – Copperfield Dávid, a világról alkotott képének enciklopédikus jellegű összefoglalása. Dickens egyes szám első személyben meséli el a történetet, és mint azt az 1867-es kiadás előszavában írja: „mint igen sok szerető szülőnek, van nekem is szívem legmélyében egy kedvenc gyer­mekem, és ez David Copperfield”.

Az ötvenes években írott sötét tónusú regényei (Örökösök, Nehéz idők, Kis Dorritt) a korabeli Anglia átfogó és meglehetősen zord képét nyújtják. Az elkomorodásnak magánéleti oka is volt: 1857-ben beleszeretett az akkor 18 éves Ellen Ternan színésznőbe, ami házasságának a felbomlásához vezetett.

Ezt követően Dickens nyilvános felolvasóesteken kamatoztatta színészi képességeit, hatalmas sikert aratva. Utolsó éveiben már jóval kevesebbet írt. 1859-ben jelent meg a Két város regénye című történelmi műve, 1861-ben pedig az ifjúkorát felidéző Szép remények, amelyben kiábrándultan készített leltárt az őt körülvevő világról. 1870. június 9-én szél­ütésben meghalt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2020-06-09: Magazin - :

Az Éj királynője ötvenéves

Ma ötvenéves Miklósa Erika Kossuth-díjas opera-énekesnő, aki szinte minden műfajban és stílusban kipróbálta magát, leghíresebb szerepe az Éj királynője Mozart A varázsfuvola című operájában. 2011-ben a Szent György Napok alkalmával a háromszéki közönséget is elkápráztatta.
2020-06-09: Magazin - :

Meg lehetne szokni, de minek: Ciucaş (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Régen, még megboldogult legény koromban – ahogy az öregek mondanák – kipróbáltam a Ciucaş sört, ám akkor roppant rossznak ítéltem meg. Meg is fogadtam, hogy többet nem iszom belőle. Hát a sors keresztbe húzta az elhatározásomat, de mondhatnám azt is, hogy ember tervez, rokon végez.