Beke István sem szabadulhat

2020. június 11., csütörtök, Belföld

A Brassó megyei törvényszék jogerősen elutasította tegnap a terrorizmus vádjával börtönbüntetésre ítélt Beke István feltételes szabadlábra helyezési kérését.

  • A Beke házaspár. Iochom István felvétele
    A Beke házaspár. Iochom István felvétele

A határozat kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A törvényszék megalapozatlannak ítélte Beke fellebbezését a Brassói Bíróság május közepén hozott elutasító ítélete ellen. A terrorizmus vádjával elítélt másik kézdivásárhelyi férfi, Szőcs Zoltán feltételes szabadon bocsátási kérelmét május 27-én utasította el a Brassói Bíróság. Fellebbezését június 16-án tárgyalják másodfokon.

A két székelyföldi férfi a börtönben tanúsított jó magaviseletére és a ledolgozott napok után járó kedvezményekre hivatkozva kérte a feltételes szabadon bocsátást. Beke június 23. után nyújthat be újabb, hasonló kérést.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5–5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1287
szavazógép
2020-06-11: Történelmünk - Szekeres Attila István:

Kis heraldikai nyomozás a címertan világnapjára

Alulról jövő európai szakmai kezdeményezésre június 10-e a címertan – idegen szóval heraldika – világnapja. Az alkalomból 2015-ben címertörténeti előadást tartottam Címerek tegnap és ma címmel, valamint bemutattam Keöpeczi Sebestyén József, a címerművész című kötetemet Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban.
2020-06-11: Belföld - :

Hírsaláta

A BETEGEK NYOMORÚSÁGA. Hosszú sorokban, van, hogy órákat várakoznak a kolozsvári Ion Chiricuță Onkológiai Intézet előtt az ország minden tájáról kezelésre érkezett betegek, miután a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos enyhítések miatt két és fél hónap után ismét kórházba mehetnek a páciensek. Hatalmas tömeg alakul kia amiatt is, hogy minden beteg járványtani szűrésen és koronavírusteszten kell hogy átessen.