Úzvölgye: negatív példa az amerikai jelentésben

2020. június 15., hétfő, Belföld

Az RMDSZ közleményben üdvözölte, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának vallásszabadságról szóló éves jelentése – a Romániáról szóló részben – az úzvölgyi katonatemető ügyére is kitér. A jelentés negatív példaként említi a dormánfalvi polgármester temetőgyalázását, a legionárius megnyilvánulásokat a temetőben, és rámutat arra, hogy a dormánfalvi polgármester román katonák tiszteletére állított emlékműveket a magyar katonák sírjai fölé.

Az amerikai külügy sérelmezi az egyházi javak, ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú ütemét is. Tételesen említi a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaigénylésének bírósági úton való ellehetetlenítését, valamint a római katolikus, református és evangélikus-lutheránus egyházak restitúciós kérelmeinek elutasítását, különböző ürügyekre hivatkozva.

Az RMDSZ közleménye felidézte: a szövetség tavaly több nemzetközi fórumon emelt szót a temetőgyalázás ellen, amelyről Kelemen Hunor személyesen tájékoztatta az amerikai külügyminisztérium egyik Romániába utazó képviselőjét is. Az RMDSZ elnöke Matthew G. Boyse-nak, az amerikai tárca közép-európai és holokauszt­ügyekért felelős helyettes államtitkárának bemutatta a 2019. június 6-i vandalizmusról készült fotókat és videofelvételeket, rámutatva, hogy egy rendkívül kényes helyzetben miként viselkedik a többség az ország területén élő számottevő nemzeti közösséggel.

Az RMDSZ aggódva figyeli, hogy Romániában nem történt előrelépés a gyűlöletbeszéd visszaszorításában és az intolerancia leküzdésében, ami a többség és kisebbség, valamint a különböző felekezetek viszonyát illeti.

Kelemen Hunor reményét fejezte ki, hogy olyan megoldás születik, amely megfelelőképpen rendezi az úzvölgyi temető ügyét, aminek érdekében folytatni kell a Románia és Magyarország hadisír-gondozó hivatalai által megkezdett közös munkát – olvasható az RMDSZ közleményében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2020-06-15: Emlékezet - Albert Levente:

Egy elkallódott makett (Mesélő képek)

Boldog lehet az a pár ember, aki még élőben láthatta ezt a makettet. S azok, tervezőin kívül, mi voltunk: négy hét-tíz év körüli gyermek és a fényképész. Ma hiába próbálja bárki is bizonygatni, hogy ’89-ben már játékaink sem voltak, csak azok az átkozott középkoriak.
2020-06-15: Belföld - :

Az észak-erdélyi autópálya éve

Ludovic Orban miniszterelnök és Lucian Bode szállításügyi miniszter jelenlétében aláírták pénteken a Nagyvárad szomszédságában levő Bihar településen az A3-as észak-erdélyi autópálya 28,5 kilométeres Bihar–Bisztraterebes szakasza tervezési és kivitelezési szerződését. A 326,5 millió lejes munkálat tervezése fél évet, kivitelezése másfél évet tart, a kivitelezőnek tízéves garanciát kell vállalnia.