Megszorítások előszele

2020. június 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Költségvetési Tanács szerint Románia államadóssága a bruttó hazai termék (GDP) 50 százaléka fölé emelkedhet 2021-ben, de rossz esetben a GDP 55 százalékát is meghaladhatja – adta hírül a Ziarul Financiar.

A pénzügyi napilap a tanács éves jelentését idézi, amely megállapította, hogy a koronavírus-járvány miatt az idén az államháztartási hiány GDP-arányosan 8,1–10,4 százalék között lesz, ami meghaladja a kormány által várt 6,7 százalékot. A tanács szerint az idei év végén az államadósság meg fogja haladni a GDP 45 százalékát, 2021-ben pedig gyors ütemben fog emelkedni. A Költségvetési Tanács emlékeztetett, hogy a román pénzügyi és költségvetési felelősségi törvény szerint, amennyiben az államadósság meghaladja a 45 százalékot, a kormánynak meg kell indokolnia a növekedést, és javaslatokat kell tennie, hogy hogyan tartható az fenntartható szinten. Az 50 százalékos küszöbérték meghaladása esetén a kormány befagyaszthatja a béreket a közszférában, az 55 százalék túllépése esetén a szociális kiadásokat, így a nyugdíjakat is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2395
szavazógép
2020-06-17: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Üzletfeleink a barátaink (Magánvállalkozás)

A koronavírus-járvány még inkább a digitalizáció fontosságára irányította a figyelmet, de van olyan cég, amely már több mint harminc éve foglalkozik digitális, illetve elektronikus archívum kialakításával és közzétételével. Igaz, a különböző korokban alkalmazott technológiák különböző megoldásokat kínáltak. Rovatunkban rendhagyó módon egy Magyarországon bejegyzett vállalkozást, illetve annak vezetőjét mutatjuk be. Szolgáltatásaik köre azonban, na meg az általuk kínált tartalom az egész Kárpát-medence, sőt, az egész világ magyarságát szolgálja. S amint megtudtuk, nem csupán a magyarságét.
2020-06-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevés külföldi tőke

Az első négy hónapban is negatív értéktartományban maradt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke (FDI) Romániában, mínusz 454 millió euró volt az első három hónapban jegyzett mínusz 551 millió euró után – közölte a nemzeti bank.