KosárlabdaTervezgetik a következő női szezont

2020. június 18., csütörtök, Sport

A Román Kosárlabda-szövetség egy június 15-én keltezett körlevélben ismertette a női Nemzeti Ligában érdekelt csapatokkal a 2020–2021-es bajnoki idénnyel kapcsolatos terveit, elképzeléseit. Ebből kiderül, hogy változik a lebonyolítás módja, és a jövő hónap közepéig lehet jelentkezni a soron következő szezonra.

  • Fotó: Miska Brigitta
    Fotó: Miska Brigitta

A szakszövetség elképzelése szerint a nevezett csapatok számától függetlenül a Női Nemzeti Ligában visszatérnek a hagyományos lebonyolításhoz. Ez azt jeleneti, hogy két idény után nem lesz több értékcsoportos küzdelemsorozat, és a folytatásban csak egyetlen csoportban zajlanak majd a mérkőzések. Az oda-vissza rendszerben lejátszott alapszakasz végén válik szét a mezőny: a legjobb nyolc együttes a felsőházi, míg a többi az alsóházi rájátszásban folytatja. A negyeddöntőben, az elődöntőben és a fináléban három győztes meccsig harcolnak az alakulatok, a kisdöntőben viszont, az 5–8. helyekért kiírt párharcokban és a playoutban is az egyik fél két sikeréig tart a küzdelem. Tizennégy csapat nevezése esetén – ezt július 15-ig tehetik meg az érdekeltek – a 2020–2021-es női kosárlabda Nemzeti Liga várhatóan október 3-án kezdődik és jövő év május 15-én zárul majd le.

A Román Kupában két selejtező kört rendeznek, majd következik a négyes döntő (Final Four). A kupasorozat október 7-én vagy 14-én rajtolna, a négyes döntőre 2021. február 27-én és 28-án kerülne sor.

A szövetség szándéka szerint mind a bajnokság, mind a Román Kupa sorsolását augusztus 25-én tartanák meg. Továbbra is érvényes lesz az a szabály, amely szerint minden mérkőzésen két romániai kosárlabdázónak kell folyamatosan a pályán lennie, egyikük U23-as korosztályú kell legyen. Az időnap előtt véget érő 2019–2020-as idénnyel ellentétben ezúttal a csapatok három Európán kívüli játékost igazolhatnak.

A tervek szerint a következő idényben újraindítanák a másodosztályú küzdelmet, ami a korábbi évekhez hasonlóan az 1. Liga nevet viselné, a 3×3 elleni (streetball) bajnokságban és a Román Kupában nem kötelező a részvétel.

Mint ismeretes, a Román Kosárlabda-szövetség májusban törölte mind a női, mind a férfi Nemzeti Ligát, s mindkét sorozat úgy ért véget, hogy nem hirdettek bajnokot. A márciusi kosártilalom előtt a női Nemzeti Liga legjobb együttese a Sepsi-SIC volt, amely összesen 21 győzelemmel és mindössze egy elvesztett meccsel készült a rájátszásra (megnyerve az alap-, illetve a középszakaszt), és nagy eséllyel pályázott zsinórbeli ötödik bajnoki címe megszerzésére is. Emellett a zöld-fehérek februárban ötödszörre hódították el a Román Kupát. A Kézdivásárhelyi SE a bajnokság felfüggesztésének pillanatában az alsóházi rájátszásra készült, hiszen miután negyedik volt az alapszakaszban, középszakaszbeli csoportjának a legjobbja lett. A felső-háromszéki kék-fehér mezes alakulat jó idényét az koronázta meg, hogy fennállása óta először jutott be a Román Kupa négyes döntőjébe.

 

Lefújták mindhárom európai kupasorozatot

Az Európai Kosárlabda-szövetség (FIBA Europe) befejezettnek nyilvánította mindhárom kupasorozatát, és döntött az Európa-bajnoki selejtezők folytatásáról. A FIBA Europe keddi tájékoztatása szerint a márciusban a koronavírus-járvány miatt leállított női Euroliga és Európa-kupa, továbbá férfi Európa-kupa küzdelmeit nem fejezik be a csapatok, és egyik sorozatban sem hirdetnek bajnokot. A következő idény szeptemberben, illetve októberben rajtol – az augusztus 17-én és 18-án esedékes sorsolás alapján –, a nézők beengedéséről pedig a nemzeti szövetségek döntenek. Ha nem lehetséges az őszi indulás, akkor a kupaszezon 2021 januárjában kezdődik és rövidített formában zajlik le.

Akárcsak az elmúlt években, Romániát most is a Sepsi-SIC együttese képviseli majd a női Európa-kupában.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2020-06-18: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hirdetések, gyászjelentők
* Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk.
2020-06-18: Sport - :

31. alkalommal bajnok a Ferencváros (Labdarúgás)

A Ferencváros kedden a kupagyőztes Budapest Honvéd vendégeként aratott 2–0 arányú győzelmével megvédte bajnoki címét a labdarúgó OTP Bank Ligában. Az FTC 24 év után tudott ismét egymást követő két idényben aranyérmes lenni. A magyar élvonalban tíz év után volt ismét címvédés, egy évtizede a Debreceni VSC csapatának sikerült ez a bravúr.