Bemutatták Ablonczy Balázs könyvét Teleki Pálról

2020. június 19., péntek, Magazin

Bemutatták szerdán a varsói Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) Ablonczy Balázs történész Teleki Pál egykori magyar miniszterelnökről szóló könyvének lengyel kiadását, a magyar kiadás anyagát a szerző a politikus pályájának lengyel vonatkozásaival bővített e ki.

  • Teleki Pál (1879–1941) egykori magyar miniszterelnök.  Fotó: mandiner.hu
    Teleki Pál (1879–1941) egykori magyar miniszterelnök. Fotó: mandiner.hu

Az IPN által a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével kiadott kötet bemutatóját a koronavírus-járvány miatt közönség részvétele nélkül, interneten közvetítették. Jelen volt az IPN igazgatója, Jaroslaw Szarek, valamint Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet. Ablonczy Balázs Budapestről jelentkezett be.

A könyv fordítója, Szymon Brzezinski történész által moderált beszélgetés résztvevői kiemelték Teleki szerepét az 1920-as lengyel–bolsevik háború alatt Lengyelországnak küldött magyar lőszerszállítmányok megszervezésében. Felidézték, a második világháború 1939. szeptember 1-jei kitörése előtt Teleki nem engedélyezte, hogy a Lengyelországot lerohanó német hadsereg szerelvényei áthaladjanak az országon, a szeptember 17-ei szovjet támadást követő lengyel vereség után pedig Magyarország több tízezer lengyel menekültet fogadott be.

A két világháború közötti magyar elit, köztük Teleki Pál lengyelek iránti rokonszenvét Ablonczy egyebek mellett a 19. századi lengyel és magyar szabadságharcok rokon törekvéseivel magyarázta. Különös hatással lehetett Telekire „Lengyelország feltámadása, az, hogy 1918-ban újjászületett”, másrészt az, hogy a „különösen a két háború között nagyon mélyen hívővé vált” Teleki számára vonzó volt a lengyel katolicizmus – mondta a történész.

A magyar államférfi a két világháború közötti időszakban magánutakat tett Lengyelországba – idézte fel Ablonczy, utalva egyrészt Teleki nyaralására a nedeci várban, ahol felesége rokona, Bethlen Ilona fogadta a családját, másrészt a politikus és tiszteletbeli főcserkész részvételére az 1935-ös jubileumi nemzeti cserkésztalálkozón a lengyelországi Spalában.

A beszélgetésen részt vevő lengyel történészek méltatták, hogy a Teleki-monográfia tömören, egyúttal a maga összetettségében mutatja be nemcsak a volt miniszterelnök személyiségét, hanem Magyarország történelmét is a 20. század első felében.

Teleki Pál lengyelországi emlékezetéhez tartozik, hogy utcát neveztek el róla Varsóban és Krakkóban, és a neve olvasható a varsói Bialoleka negyedben 2012-ben felavatott, a lengyel menekülteket segítő Osváth László emlékművéhez tartozó emléktáblán is. 2001-ben Telekit post mortem a Lengyel Érdemrend Középkeresztje Csillaggal állami kitüntetésben részesítették a lengyel menekülteknek nyújtott segítségének elismeréséül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 558
szavazógép
2020-06-19: Sport - :

Elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok

Életének 48. évében súlyos betegség után tegnap elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya.
2020-06-19: Magazin - :

Gyarmatosító uralkodó szobrait távolították el Belgiumban

A belga gyarmati múlt ellentmondásos alakjának számító egykori uralkodó, II. Lipót szobrait távolították el a múlt hétvégén két belgiumi városból. A Halle közparkjában álló szobrot azt követően szállították el, hogy megrongálták és ledöntötték, Mons egyetemének vezetősége pedig a tanárok, diákok és a látogatók érzékenységére hivatkozva helyezte raktárba az egykori uralkodó szobrát.