Elhunyt a britek háborús hős énekesnője

2020. június 19., péntek, Magazin

Elhunyt tegnap Vera Lynn, a britek háborús hős énekesnője. A művészt 103 éves korában érte a halál. Vera Lynn, aki a lovagi cím női kitüntetettjeinek járó Dame előnév viselésére volt jogosult, a II. világháború idején vált élő nemzeti intézménnyé Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket.

  • Vera Lynn 1943-ban. Fotó: telegraph.co.uk
    Vera Lynn 1943-ban. Fotó: telegraph.co.uk

Ő énekelte a háború talán leghíresebb brit hazafias dalát, az 1941-ben Nat Burton által írt White Cliffs of Dovert (Dover fehér sziklái), amely azóta is rendre felcsendül a brit háborús megemlékezéseken. Másik, szinte himnuszként számontartott dala, a We’ll Meet Again (Találkozunk még) a frontra induló katonákat töltötte el a viszontlátás reményével.

Ebből a dalból II. Erzsébet királynő is idézett, amikor április elején, a nagy-britanniai koronavírus-járvány és a betegség terjedésének megfékezését célzó korlátozások legnehezebb időszakában televíziós beszédet intézett nemzeteihez, és úgy fogalmazott: az országra várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, amikor ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk és újból találkozunk egymással”. Vera Lynnt az uralkodó négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta.

Dame Vera, aki 1917-ben született Londonban, a II. világháború idején a legnagyobb brit énekes sztár volt, dalai hosszú évtizedekkel később is előkelő helyeken szerepeltek a brit slágerlistákon.

A 2009-ben összeállított Top 60-as rangsorban például az első helyre került, miután a II. világháború kezdetének 70. évfordulójára kiadott CD-je – We’ll Meet Again/The Very Best of Vera Lynn – a legkelendőbb album lett megjelenése után. Az énekesnő annak idején nem kisebb nevet utasított maga mögé, mint a Beatles, amelynek szintén akkoriban jelent meg digitális módszerrel újrarögzített albumgyűjteménye. A Beatles CD-szettje a 2009-es Top 60-ból 17 helyet foglalt el, de az első helyezés szilárdan Vera Lynné volt. Dame Vera abban az évben korrekordot is megdöntött, addig ugyanis Bob Dylan volt a legidősebb brit slágerlista-vezető.

Alig néhány hete, május közepén ismét Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült az ezúttal a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára: a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével a lista 30. helyén szerepelt. Vera Lynn volt az első százéves énekes, aki 2017-ben, ugyanennek az albumának az első kiadásával a slágerlista harmadik helyére került. Az album az idén a második világháború európai befejeződésének 75. évfordulójára emlékező ünnepségek hatására vált ismét népszerűvé. Boris Johnson brit miniszterelnök tegnapi nyilatkozatában azt mondta: Vera Lynn bája és varázslatos hangja a legsötétebb időkben is magával ragadta és felemelte az egész nemzetet, hangja a következő nemzedékek szívét is betölti majd.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?







eredmények
szavazatok száma 557
szavazógép
2020-06-19: Magazin - :

Gyarmatosító uralkodó szobrait távolították el Belgiumban

A belga gyarmati múlt ellentmondásos alakjának számító egykori uralkodó, II. Lipót szobrait távolították el a múlt hétvégén két belgiumi városból. A Halle közparkjában álló szobrot azt követően szállították el, hogy megrongálták és ledöntötték, Mons egyetemének vezetősége pedig a tanárok, diákok és a látogatók érzékenységére hivatkozva helyezte raktárba az egykori uralkodó szobrát.
2020-06-19: Közélet - Hecser László:

Erdővidék szép arca

Az erdőfülei Emlékgyár esküvői filmek készítésével foglalkozik, de nem riad vissza egyéb feladatoktól sem. Önkéntesen, a köz érdekében dokumentálják falujuk eseményeit – rögzítettek már koncertet, népszínmű-előadást, táncházat és falunapokat is –, készítettek dokumentumfilmet, forgattak videóklipet, most pedig Erdővidék 100 arca címmel kisfilmsorozatba kezdtek.