Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elítélik a stuttgarti zavargást

2020. június 23., kedd, Világfigyelő

A német szövetségi kormány elítéli a stuttgarti belvárosban a hét végén történt zavargást, amelyben megsebesült 19 rendőr és több mint 30 üzletet megrongáltak, millió eurós nagyságrendű kárt okozva.

  • Üzleteket tettek tönkre. Fotó: CNN
    Üzleteket tettek tönkre. Fotó: CNN

Angela Merkel kancellár szerint a Baden-Württemberg tartományi főváros központjában szombat éjjel visszataszító jelenetek játszódtak le. Az erőszakos cselekményekre nincs mentség. A szövetségi kormány köszönetet mond a város és a város lakói ellen forduló randalírozókat megfékező rendőröknek, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek.

A kormány a tartomány és a város vezetésével együtt mindent megtesz azért, hogy ne forduljon elő többé ilyesmi – emelte ki Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter tegnap stuttgarti helyszíni látogatásán. A rendőrség intézménye elleni heves bírálatok sora az utóbbi hetekben és a rendőrök elleni erőszak a hét végén „vészjelzés jogállamunk számára” – húzta alá a miniszter, megjegyezve, hogy a rendőrök ok nélküli szidalmazása, becsmérlése is elfogadhatatlan, mert a szavakból tettek lesznek.

A stuttgarti rendőrség tájékoztatása szerint az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szerveződött támadók rendkívüli agresszivitással rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat. A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, megfékezésükre több mint 200 rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek. Az utcai harcok vasárnap hajnalig tartottak. Őrizetbe vettek 24 embert.

A nyomozás első adatai alapján az esetnek nincs politikai vagy vallási vonatkozása. Az esetről számos videófelvétel jelent meg. Az egyik felvételen randalírozó emberek az Allahu akbar (Allah hatalmas) kiáltást hallatják.

A stuttgarti rendőrség tegnap kezdeményezte hét 16 és 33 év közötti fiatalember előzetes letartóztatását. Horvát, iraki, lett, német és portugál állampolgárok vannak közöttük, áll a rendőrségi közleményben, amely szerint egyebek mellett súlyos testi sértéssel és garázdasággal gyanúsítják őket. Egy 16 éves fiút emberölési kísérlettel is gyanúsítanak, amiért fejbe rúgott egy egyetemi hallgatót, aki a földön hevert, miután összeverték, mert kifogásolta a randalírozók viselkedését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 976
szavazógép
2020-06-23: Világfigyelő - :

Történelmi eredményt ért el a VMSZ (Szerbiai választások)

Történelmi eredményt ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a vasárnapi szerbiai választásokon: a parlamenti, a vajdasági tartományi és az önkormányzati választáson is a korábbinál nagyobb támogatottságot szerzett – hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke sajtótájékoztatóján Szabadkán.
2020-06-23: Világfigyelő - :

„Szárazon kell tartani a puskaport” (Oroszország védelme)

Oroszország védelmi képessége és biztonsága biztosított – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkvához közeli Kubinkában lévő Patriot parkban, az orosz hadsereg főtemplománál, tegnap. Putyin a Szovjetunió elleni náci támadás 79. évfordulóján, az emlékezet és a gyász napja alkalmából kereste fel a június 14-én felszentelt Krisztus Feltámadása-templomot, amelyet tegnap nyitottak meg teljesen a hívők előtt.