Az érettségi első napjaIdegen nyelvként kellene tanítani a románt

2020. június 23., kedd, Közélet

Diákok és tanárok szerint sem voltak túl nehezek a feladatok a tegnapi román nyelv és irodalom írásbelin, de minden magyar diák jobb eredményt érne el, ha idegen nyelvként tanítanák és a követelményeket is eszerint határoznák meg – véli Cserei Gyöngyvér, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum román szakos tanára. A pedagógust annak okán kerestük meg, hogy az internetes felületen közölt, rövid és tömör videós lecke-összefoglalóit több ezer diák kedvelte, az Öt perc az érettségiért elnevezésű program sokaknak segített a felkészülésben.

  • Bizakodóak az érettségizÅ‘k, így van ez a Mikes-iskolában is. Albert Levente felvétele
    Bizakodóak az érettségizők, így van ez a Mikes-iskolában is. Albert Levente felvétele

Cserei Gyöngyvér véletlenül talált rá egy olyan internetes programra, ami szinte animációs gyorsasággal vetíti az élőben filmezett írást, ez egy fizetett virtuális felület, de szerinte megérte költenie erre, mert a diákok hamar rákapcsolódtak és használták. Tizennégy irodalmi mű elemzését tette fel a közösségi oldalára, a néhány perces irodalmi tájékoztatókban a legfontosabb információkat közölte azoknak a szerzőknek az alkotásairól, akik szerepeltek a XII.-es tananyag második féléves programjában, de ezek ismertetésére az elmúlt három hónapban csak online módban kerülhetett sor. Cserei Gyöngyvér úgy véli, nem hibás sem a tanár, sem a diák, hogy román nyelv és irodalomból a magyar tanulók gyengébben teljesítenek, de szerinte ez nem érvényes mindenkire, mert sokan vannak, akik a nehézségek ellenére is jó eredményeket érnek el. Erre számít az idei érettségin is, ahol a román vizsgán a szövegértési és -érvelési feladatok okozhattak nagyobb gondot a végzősöknek, szerinte az irodalmi mű elemzése, a szabadon fogalmazott esszé talán nem jelentett annyi fejtörést.

Háromszéken 1272-en vettek részt a román nyelv és irodalom írásbelire beiratkozott 1298-ból, ketten otthoni elkülönítésben vannak, két vizsgázót csalási kísérlet miatt kizártak, akik nem vehetnek részt a következő két érettségi időszakon. Ma az érettségizők magyar nyelv és irodalomból, szerdán a szak szerinti kötelező tárgyból, csütörtökön a választott tantárgyból vizsgáznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2020-06-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A félelem árnyékában

Kétségkívül aggasztóak az elmúlt napok adatai a romániai járványhelyzetről, s bár az igaz, hogy felpörgették a tesztelést, és részben ez magyarázza a beazonosított új fertőzöttek számának növekedését, ám ennek ellenére is jól látszik, hogy az enyhítések bevezetése után nagyot változott a lakosság karantén idején tanúsított magatartása.
2020-06-23: Közélet - Fekete Réka:

Eredményesebb, mint tavaly, románból ismét gyenge (Vizsgáztak a nyolcadikosok)

Országosan a nyolcadikosok 83,9 százaléka írta meg az ötöst, illetve ért el ennél nagyobb osztályzatot román nyelv és irodalomból az országosan egységes felmérőn, a tegnap kihirdetett előzetes eredmények szerint a háromszéki diákok közül ellenben csak a vizsgázók 66,01 százaléka teljesítette az átmenőt ebből a tárgyból. A három vizsgatárgy összesítője szerint a Kovászna megyei diákok 73,34 százalékának sikerült a záróvizsgája, ami 3 százalékponttal kisebb az országos átlagnál, a ma délelőtt még benyújtható fellebbezések után javulhat az eredmény.