A Csíksomlyói passió Debrecenben

2020. június 24., szerda, Magazin

Csíksomlyó és Esztergom után augusztus 26-án Debrecenben is bemutatják a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója, a Csíksomlyói passió szabadtéri változatát. A Református Nagytemplom előtti Kossuth téren játsszák majd az előadást, amelyet így több ezer ember láthat.

  •  Részlet a darabból a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
    Részlet a darabból a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: a Csíksomlyói passió felszabadító élmény lesz a nézők és a művészek számára egyaránt. Emlékeztetett rá, hogy a nemzeti táncegyüttessel közös produkciót 2018-ban Csíksomlyón 25–30 ezer ember előtt mutatták be, majd egy évvel később az Esztergomi Bazilika előtt láthatták több ezren. Az előadás három alapra, a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre és mesékre épül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 557
szavazógép
2020-06-24: Magazin - :

Az üdítősen frissítő Krušovice Světlé (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Még mielőtt sörök véleményezésére adtam volna a fejem, már ittam Krušovicét, így nem sokat gondolkoztam azon, hogy vegyek egy doboz Světlét, amikor felfedeztem ezt a seritalt egy sepsiszentgyörgyi boltban. Emlékeimben egy igazi cseh habos nedű élt, ám ezt az újabb Světlét jócskán „kiherélték”, ugyanis roppant vizezettnek tűnt... De mindent a maga idején.
2020-06-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Fotosmartonos példát mutat

Épül, fejlődik a Gidófalvához tartozó ikertelepülés, megújuló aszfaltút, bővülő infrastruktúra teremt új lehetőségeket, melyeket a faluturizmusban gondolkodók, tervezők is kihasználhatnak. Ősztől újraindul az óvodai oktatás, a református közösség pedig gyülekezeti ház építését tervezi. Vannak azonban, akik nem várnak, szóltunk már egyszer arról, hogy sikeres vállalkozásokba kezdtek szabadidejükkel jobban gazdálkodó helyi értelmiségiek, de mára már első „gyümölcseiket” hozzák a helyi fiatalok – főleg pomológiai jellegű – kezdeményezései is.