Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nukleáris leszerelésEredménytelen tárgyalás

2020. június 24., szerda, Világfigyelő

Nem volt kézzelfogható eredménye az Egyesült Államok és Oroszország között Bécsben lezajlott újabb nukleáris leszerelési tárgyalásoknak. A két nagyhatalom az utolsó nagyszabású nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról tárgyalt az osztrák fővárosban. A hétfőn kezdődött, több mint tíz órán át tartó tárgyalásokon az Egyesült Államokat Marshall Billingslea, az amerikai elnök különmegbízottja, Oroszországot Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes képviselte.

  • Fotó: BBC
    Fotó: BBC

Donald Trump amerikai elnök már korábban világossá tette: örömmel venné, ha Kína is csatlakozna a tárgyalásokhoz, a három országnak ugyanis közösen kellene érdemi tárgyalásokat folytatnia a nukleáris fegyverkezés korlátozásáról. Peking azonban mindeddig nem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni; azzal érvelt, hogy nukleáris programja messze elmarad Washingtonétól és Moszkváétól; azok ugyanis együttesen birtokolják a világ nukleáris fegyvereinek több mint 90 százalékát.
Marshall Billingslea nagyon hatékonynak nevezte az Új START leszerelési szerződés megmentéséről folytatott tárgyalásokat. Arról számolt be, hogy terveik szerint munkacsoportokat hoznak létre, és azok szintén az osztrák fővárosban fognak ülésezni. Élesen bírálta ugyanakkor Kínát, amiért nem vett részt az egyeztetésen. Meglátása szerint Peking nem fogja felfüggeszteni titkos nukleáris fegyverkezési programját.

Az Új START szerződést 2011-ben Prágában Barack Obama, az Egyesült Államok akkori elnöke és Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök írta alá; ez az egyetlen jelenleg érvényben lévő szerződés Washington és Moszkva között, amely korlátozza a két fél nukleáris arzenálját. A dokumentum értelmében mindkét ország egyenként legfeljebb 800 hordozórendszerrel és 1550 atomtöltettel rendelkezhet. A megállapodás 2021. február 5-én jár le; és egy alkalommal maximum öt évre lehet meghosszabbítani.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslései szerint Oroszország és az USA a világ atomkészletének 90 százalékával rendelkezik; a 13 400 atomfegyverből az Egyesült Államok 5800-at, Oroszország 6300-at birtokol; míg Kína több mint 320 atomtöltettel rendelkezhet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 977
szavazógép
2020-06-24: Világfigyelő - :

Magyar kutató űrhajósról is tárgyaltak (Orosz–magyar kapcsolatok)

Moszkvában tárgyalt tegnap Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Tárgyalópartnerei között szerepelt Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Mihail Murasko egészségügyi miniszter, a magyar–orosz kormányközi bizottság új orosz társelnöke, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter, Alekszandr Valentyinovics Novak energetikai miniszter, valamint a Transmashholding vezérigazgatója, Kirill Lipa és a cég elnöke, Andrej Bokarjev.
2020-06-24: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A jó jegyek és a rossz rendszer

Nagy az öröm Románia-szerte. A képességvizsga eredményei jobbak, mint tavaly ilyenkor, kétszer annyi a tízes jegy, mint az előző években.