Idén több a kullancs

2020. június 25., csütörtök, Család

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, az állományt lényegesen nagyobbra becsülik, mint tíz-tizenöt éve, ami a talaj menti fagyok hiányával magyarázható – mondta el Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 tévécsatornán. Más szakértők az esős idő kullancsokra nézve kedvező hatását is kiemelik.

Kapiller Zoltán hangsúlyozta, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak. A Pécsi Tudományegyetem kutatói a krími-kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ez egy rendkívül veszélyes betegség, mivel a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen ke­resztül továbbadhatják.
A természettől nem félni kell, hanem fel kell készülni a veszélyeire, ennek megfelelően a túrázásokhoz érdemes kullancseltávolító eszközt is bepakolni – mondta Kapiller Zoltán.
A kullancsoknál február végén, március elején indul meg a nagy tavaszi rajzás, amely egészen augusztus közepéig tart, amikor a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely november végéig is elhúzódhat. (MTI–i.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2020-06-25: Család - :

Gyermekeink

2020-06-25: Család - :

Magyar kutatók felfedezése

Eddig ismeretlen, alapvető fontosságú kapcsolatot fedeztek fel az idegsejtek és az agyi immunsejtek között a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kiváló Kutatóhelye tudósai. A felfedezés segíthet a sérült idegsejtek megmentésében, és akár teljesen új irányokat nyithat a stroke és más idegrendszeri betegségek gyógyításában – adta hírül az MTA.