Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szijjártó Péter Madridban

2020. június 25., csütörtök, Világfigyelő

Jelentős egészségügyi és gazdasági kockázatokat jelentene egy újabb migrációs hullám, márpedig a koronavírus az illegális bevándorlás erősödését válthatja ki, minthogy a járvány a már egyébként is nehéz helyzetben lévő országokat sújtotta jobban – jelentette ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere spanyol kollégájával, Arancha González Layával közösen tartott madridi sajtótájékoztatóján tegnap.

  • Megkoszorúzzák Puskás Ferenc szobrát. Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás
    Megkoszorúzzák Puskás Ferenc szobrát. Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarországnak és Spanyolországnak helyzetéből fakadóan eltérő a látásmódja a migráció kérdésében, de vannak közös pontok is. Arancha González Layával egyetértettek például abban, hogy könyörtelenül fel kell lépni az embercsempész-hálózatok ellen, valamint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a két ország közös vízgazdálkodási projektet indít Marokkóban, így javítva a helyi lakosok életkörülményeit.

A tárcavezető leszögezte, hogy az egyik legfontosabb állami feladat most a munkahelyek megvédése, és üdvözölte az Európai Bizottság előző napi döntését, amellyel jóváhagyta a nagyvállalatok koronavírus miatti kártérítését célzó magyar támogatási programot.

A járvány tanulságairól szólva hangsúlyozta, Európa nem kerülhet még egyszer annyira kiszolgáltatott helyzetbe, mint az elmúlt hónapokban volt, ezért létre kell hozni bizonyos stratégiai kapacitásokat, tekintet nélkül a pénzügyi szempontokra, még ha ezek békeidőben feleslegesnek is tűnnek.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarországnak Spanyolország a 15. legfőbb kereskedelmi partnere, 200 spanyol cég több mint 5000 embernek ad munkát Magyarországon, de még számos kiaknázatlan lehetőség van a kétoldalú együttműködésben.

A külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország új konzuli képviseletet nyit a dél-spanyolországi Málagában.

Arancha González Laya újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a bevándorlás kezelését illetően nincs minden kérdésben egyetértés a két ország között, de dolgozni fognak azért, hogy az igazságosság és a szolidaritás elvére alapozva sikerüljön kompromisszumos megoldást találni európai uniós szinten.

Madridi látogatása során Szijjártó Péter és Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke koszorút helyezett el Puskás Ferenc szobránál a klub edzőközpontjában. A legendás Puskás Öcsi (1927–2006), az Aranycsapat tagja 1958 és 1966 között a Real Madrid játékosa volt. Összesen 372 meccset játszott végig, és 324 góllal gazdagította csapatát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 968
szavazógép
2020-06-25: Közélet - Nagy B. Sándor:

Aki összefogta a nemzetet (Rákóczi-kiállítás a Lábas házban)

Igen hangulatosra sikeredett a „Pro patria et libertate” – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704–2019 címmel összeállított vándorkiállítás Sepsiszentgyörgyi megnyitója, melyet kedd délután szabadtéren tartottak a Lábas Ház előtt. A 2019-es Rákóczi-emlékév alkalmából a magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum által létrehozott tárlat július 31-ig látogatható.
2020-06-25: Világfigyelő - :

Váratlan események befolyásolták a kampányt (Elnökválasztás Lengyelországban)

Váratlan események befolyásolták a lezáruló lengyel elnökválasztási kampányt: a koronavírus-járvány átírta a kormányzat gazdasági terveit, lehetővé tette a fő ellenzéki jelölt lecserélését, a kampányra rányomta bélyegét a tavaszi aszály, majd a júniusi árvíz, és kampánytémává vált az amerikai katonai jelenlét várható növelése is Lengyelországban.