A siker kapujában

2020. június 26., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Bár tudjuk, a fociban semmi sem lehetetlen, azért a szerdai mérkőzés után azt is bátran kijelenthetjük: fél lábbal már a Román Kupa döntőjében van a Sepsi OSK. A szerdai, Jászvásár elleni meccsen meggyőző játékkal valósággal lehengerelte ellenfelét, pedig, akárcsak pár nappal korábban a bukaresti Dinamo otthonában, amikor a korán jött emberhátrány nehezítette a piros-fehérek dolgát, váratlan akadályban ezúttal sem volt hiány, hiszen épp hogy megkezdődött a meccs, amikor hátrányba kerültek a hazaiak, ráadásul az edzőt is kiállították.

A szerda estének így egyetlen fájó pontja maradt, hogy a csapatot az újabb sporttörténelmi siker kapujába terelő mérkőzésen a hazai nézők a járványhelyzetben elrendelt korlátozások miatt nem vehettek részt. S bár a sepsiszentgyörgyi szurkolók ismét gondoskodtak arról, hogy kedvenceik ne maradjanak biztatás nélkül, hiszen a stadionon kívülről, az egyik kapu elől távolról buzdították a csapatot, lemondva arról az élvezetről is, hogy valamit egyáltalán lássanak a meccsből, így legalább sokan örülhettek azoknak a dicsérő szavaknak is, amelyekkel a román sporttelevíziók kommentátorai, meghívottjai, szakértői illették a Sepsi OSK-t, méltatva az odaadást, a munkát, a komolyságot, a profizmust, dicsérve a játékosokat, az edzőt, a stábot, a szurkolókat – a várost, az egész közösséget, amelyet egy focicsapat képes maga köré varázsolni.

Túl az ilyenkor oly jóleső örömön, büszkeségen, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontosak a településünkről, térségünkről szóló pozitív hírek különösen egy olyan időszakban, amikor az ország elnöke által berobbantott magyarellenesség csúcsra járatása a médiában azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a román társadalom jelentős része ellenségesen viszonyul mindenhez, ami magyar, ami Székelyföldhöz kötődik. Az innovatív kezdeményezések, a kulturális kapcsolatok, események, a sportsikerek sokszor hatékonyabbak lehetnek a politikai jogérvényesítési próbálkozásoknál vagy akár a tüntetéseknél – mindenesetre, fontos részei annak a kommunikációs arzenálnak, amellyel nem csak semlegesíteni lehet az obskúrus államhatalmi érdekekből táplált, központilag szított magyarellenességet, de akár szélesíthetjük is a ránk figyelő, velünk rokonszenvező román véleményformálók, újságírók, értelmiségiek körét.

A Sepsi OSK-ra tehát nemcsak egyszerű focicsapatként kell tekintetnünk, amely sikerei révén némi örömet, reményt csempész hétköznapjainkba, hanem városunk, Székelyföld egyik sportnagykövete is, amely jó hírünket viszi az országban és a nagyvilágban, és akár még az ellenünk táplált előítéletekből is képes rombolni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1543
szavazógép
2020-06-26: Közélet - Nagy B. Sándor:

Szabadtéri tűzshow-t mutat be az M Studio

Házhoz viszi az M Studio Mozgásszínház a minőségi szórakozást, különleges, tűzzsonglőr produkcióját Sepsiszentgyörgy különböző negyedeiben, terein mutatja be június 26. – július 14. között. Az előadásról Márton Imola társulatvezető nyilatkozott lapunknak.
2020-06-26: Kármentő - Kuti János:

Drága ingyenmaszkok

Többször is vádolták azzal a kormányt, hogy meghamísítja a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos statisztikákat, így a járványban elhunytak számát is. Ezt természetesen tagadja az egészségügyi miniszter, de azért némi bizalmatlanság van bennem az adatok hitelességének tekintetében.