A vészhelyzetről a kormány rendelkezik

2020. június 26., péntek, Belföld

A parlamentnek nem kell jóváhagynia a kormány által elrendelt veszélyhelyzetet és annak meghosszabbítását sem – mondta ki tegnap az alkotmánybíróság, helyt adva Renate Weber ombudsman óvásának.

A nép ügyvédje június elején támadta meg az alkotmánybíróságon azt a törvényt, amelyet május közepén fogadott el a parlament, és amely kimondta, hogy a kormány által elrendelt veszélyhelyzetet vagy annak meghosszabbítását a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ha pedig nem teszi meg, a veszélyhelyzet megszűntnek tekinthető.

Az alkotmánybírók most egyhangúlag kimondták, hogy a jogszabálynak ez a cikkelye az alaptörvénybe ütközik, így elég, ha a kormány rendeli el a veszélyhelyzetet és annak meghosszabbítását. A parlament azért próbálta saját hatáskörébe vonni a veszélyhelyzet elrendelését, mert a szociáldemokraták úgy vélik, hogy a kormány manipulálja az adatokat, és indokolatlanul hoz korlátozó intézkedéseket.

A taláros testület azonban a kormány számára is hozott egy kedvezőtlen döntést tegnap: alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy a járványok által sújtott országokból Romániába utazó külföldi állampolgárok karanténba helyezését vagy kórházba utalását az egészségügyi miniszter rendelete szabályozza. Ezzel is az ombudsman álláspontját erősítették meg, miszerint a különböző személyi jogok korlátozásáról, így a karanténba helyezésről vagy kórházba utalásról nem lehet pusztán miniszteri rendelettel dönteni, erről csak a parlament határozhat törvény elfogadásával.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 952
szavazógép
2020-06-26: Belföld - :

Moldváé lett a Békás-szoros

A moldvai felek javára dőlt el a Békás-szorosért folyó per: a Ploiești-i Táblabíróság tegnap kimondott jogerős ítéletében Almásmező (Bicaz Chei) javára döntötte el a határvitát.
2020-06-26: Belföld - :

Még lehet árvíz

102 lakásból, 151 udvarból és 236 pincéből vagy alagsorból kellett kiszivattyúzniuk a vizet a katonai tűzoltóknak szerdától csütörtökig, és az ár által megrongált közúti és vasúti töltések kijavításán is dolgoztak.