A nyolcadikosok nem javítottak

2020. június 29., hétfő, Közélet

A szombaton közölt végleges eredmények szerint a száztizenegy megóvott háromszéki dolgozat újrajavítása után sem javult a sikeresen vizsgázók aránya a megyében (maradt 73,34 százalék), a nyolcadikosok idén is románból teljesítettek a leggyengébben.

A megyei tanfelügyelőség összesítője szerint az előzetes eredményekhez képest magyar nyelv és irodalomból három, matematikából egy diákkal több kapott ötöst, illetve ennél jobb osztályzatot a fellebbezés után, de ez nem javított összben, mivel a sikeresen vizsgázók száma maradt 1304, ami azt feltételezi, hogy egyesek rosszul jártak az óvással. A végleges eredmények: magyar nyelv és irodalomból 1170-en érték el az ötöst (90,00 százalék), román nyelv és irodalomból 1179-en (66,01 százalék) és matematikából 1203-an (67,49 százalék). A megyében az 1778-ból 1304-en (73,34 százalék) vizsgáztak sikeresen, ami jobb eredmény a tavalyinál (67,97 százalék), de elmarad az idei országos átlagtól (76,2 százalék), román nyelv és irodalomból különösen nagy a megyei 66,01 százalék és az országos 84 százalék közötti különbség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1207
szavazógép
2020-06-29: Közélet - Hecser László:

Könnyekkel búcsúztak a diákok

A ballagási ünnepség minden diák számára életre szóló élmény. Búcsút venni az iskolától, a tanároktól és azoktól, akikkel legalább négy éven át szoros kapcsolatban éltek, akikkel a szó szoros értelmében társak voltak – nem könnyű. Az idei kicsengetés még emlékezetesebbé, még maradandóbbá vált a Baróti Szabó Dávid Középiskola diákjai számára: az ünnepeltek egymástól tisztes távolságban sorakoztak az udvaron, a tanári kar távolról figyelte a búcsúzókat; a szülők utcára szorulva, a kerítés mellől próbálták követni az eseményeket. A koronavírus-járvány miatt kényszerültek nem szokványos módon megszervezni a ballagást, ám ezt senki sem bánta: fő, hogy megtarthatták, díszbe öltözötten köszönhettek el az alma matertől.
2020-06-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Aggasztóan fogy Európa lakossága

Ötven év múlva a világ lakosságának alig 4 százaléka fog Európában élni, ha a jelenlegi tendenciák megmaradnak – mondotta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, sajtótájékoztatóján azt is bemutatva, hogy Románia hol áll az Európai Bizottság (EB) által 2011 és 2019 között készített kimutatásban. Az elöljáró felhívta a figyelmet arra, hogy a népességfogyás gazdasági következményekkel is jár, ezért és kultúránk fennmaradásáért is ösztönözni kell a gyermekvállalást.