Elmaradnak az újabb lazítások

2020. június 29., hétfő, Belföld

Az új megbetegedések számának növekedése miatt az eredetileg július 1-jére tervezett újabb lazító intézkedések bevezetésének halasztásáról döntött a járványügyi szakemberekből álló műszaki-tudományos csoport – közölte hétfő este az egészségügyi miniszter.

Nelu Tătaru a Digi24 televíziónak nyilatkozva elmondta, a testület megvizsgálta az elmúlt két hét adatait, és mivel az új megbetegedések, az intenzív terápiás ellátást igénylő esetek és a koronavírus okozta elhalálozások száma is nőtt ebben az időszakban, a szakemberek a július 1-jétől tervezett lazítások gyakorlatba ültetésének halasztása mellett döntöttek. Mint ismert, a hatóságok július elsejétől engedélyezték volna a vendéglők zárt, belső terei mellett a játszóterek, valamint a nagy bevásárlóközpontokban kialakított éttermek megnyitását is.

Ludovic Orban kormányfő hétfőn ismertette, egyeztetésre hívja össze szerdára a minisztereket, illetve az ellenőrzési hatáskörrel rendelkező intézmények vezetőit – beleértve a rendőrséget, csendőrséget, fogyasztóvédelmi hatóságot, valamint az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságot –, hogy megvitassák a szabályok betartatását célzó intézkedéstervet. „Világosan látszik, hogy sok helyen nem tartják be a szabályokat, ami növeli a vírus terjedésének kockázatát” – fogalmazott a miniszterelnök, aki a tengerpartot és a teraszokat hozta fel példaként.

Az országos vészhelyzeti bizottság hétfő esti ülésén többek közt újabb szankciókról döntöttek, a Digi24 hírtelevzió szerint amennyiben a rendezvények és tevékenységek szervezői nem tartják be a járványügyi biztonsági szabályokat, július elsejétől működési engedélyük felfüggesztését kockáztatják.

Nelu Tătaru egyébként úgy véli, „még nem vagyunk túl az első hullámon, még nem jutottunk oda, hogy visszatérjünk a majdnem normális életünkhöz, amit július végére, augusztus elejére jósolnak. Ez még az első hullám, és ha nem vigyázunk, két csúcsa is lehet ennek a hullámnak, és előfordulhat, hogy a második csúcs az elsőnél súlyosabb lesz" – nyilatkozta az egészségügyi tárcavezető. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2020-06-29: Belföld - :

Viharos délutánra figyelmeztetnek

Másodfokú (narancssárga színű) figyelmeztetést bocsátott ki az országos meteorológiai szolgálat hétfőn 19 óráig Háromszék mellett Bákó, Vrancea, Buzău megyékre, illetve Hargita, Brassó, Prahova, Neamț és  Suceava megyék hegyvidéki területeire.
2020-06-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hirdetések, gyászjelentők
♦ Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, a megjelenés dátumával/dátumaival együtt, és kattintson az ott megadott linkre.