Újabb napközi otthonok nyitnak ki

2020. június 30., kedd, Közélet

Háromszék néhány óvodájában már egy hete fogadják a gyermekeket, de július 1-jétől még több kisgyermekes szülő térhet vissza a munkahelyére, hisz lesz, ahol délutánig biztonságban tudhatja gyermekét, és ahol a játékos foglalkozásokkal a kicsinyek kedvében járnak. Sepsiszentgyörgyön három újabb egység nyit szerdán. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedésekről a Benedek Elek Napközi Otthonban érdeklődtünk.

  • A Benedek Elek Napközi Otthon készen áll a nyitásra. Fotó: Albert Levente
    A Benedek Elek Napközi Otthon készen áll a nyitásra. Fotó: Albert Levente

Sepsiszentgyörgy régi, patinás épületében szájmaszkokat készítenek elő az alkalmazottak számára, hőmérőzést felnőttek és gyermekek részére, fertőtlenítenek, száműzik a csoportok termeiből a fölösleges tárgyakat, papírokat, plüssjátékokat, számolják, naponta hányszor kell kezet mosniuk a gyermekeknek a program alatt. Szokatlan tevékenységek, szokatlan szervezés, alkalmazkodás egy olyan helyzethez, amit eddig nem tapasztaltak – részletezi Pethő Enikő, a sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napközi Otthon vezetője. Szerdától ők is nyitnak, asszisztensek várják a kapuban a gyermekeket, dajkák kísérik el őket a csoportterembe, ahol öten-hatan játszhatnak csak együtt, be kell tartani a meghatározott távolságot. A gyermekek nem hozhatnak otthonról játékot, alvópárnát, cumit, csak pizsamát és azt hetente cserélik. A játéktermekben egyéni szigeteket alakítanak ki, és aki azon átmegy, tudnia kell, milyen szabályok érvényesek – mondta az igazgató. Játékosan kívánják megtanítani a gyermekeket ezekre a szabályokra, hetek óta készülnek rá, hisz aki egy csoportba bemegy, ott tölti a napját, ott uzsonnázik és ebédel, megvan a saját asztala, ágya. Vegyes korosztályú csoportok alakulnak ki, ennek is megvan az előnye, sőt, más óvodákból is érkeznek gyermekek, akiknek a szülei dolgoznak – mondotta. Pethő Enikő úgy véli, amit a gyermekek védelméért megtesznek, az a szülők védelmét is jelenti. Az óvodavezető lapunknak elmondta, nem lesz könnyű olyan helyzetben működtetni az óvodát, amikor a gyermekeken kívül az alkalmazottakat és a szülőket is védeniük kell egészségügyi szempontból, de a helyi önkormányzat anyagi támogatásával minden szükséges védőfelszerelést és fertőtlenítőszert meg tudtak vásárolni, készen állnak a gyermekek fogadására. Az intézmény vezetője hangsúlyozta, azokat a gyermekeket részesítették előnyben a vakációs program tekintetében, akiknek mindkét szülője dolgozik, a két év alatti gyermekeket, testvéreket otthon nevelő édesanyákat türelemre kérték, az ő nagyobb gyermekeiket is befogadják, ahogy erre lehetőség lesz.

Szerdától öt-hat gyermekkel foglalkoznak egy teremben, nincs átjárás a csoportok között, ki ahová érkezik, délután onnan megy el – ezek a szabályok. Pethő Enikő úgy véli, ezek betartásával nem csak a gyermekeket, hanem a szülőket, az egész közösséget is védik, ezért mindent megtesznek azért, hogy óvodájuk egészségügyi szempontból biztonságos legyen mindenki számára. Húsz óvónő, két asszisztens, két dajka, két szociális munkás és két konyhai személyzet áll munkába a Benedek Elek Napközi Otthonban, ugyanannyian kezdenek, mintha nem harminc, hanem az óvoda teljes befogadóképességét jelentő kétszáz gyermek nevelését, ellátását biztosítanák – mondotta az igazgató. Többször kell szellőztetni, a beltéri és kültéri játékokat megmosni, fertőtleníteni, szárítani, olyan napi teendők merülnek fel, amelyekkel eddig nem találkoztak. Pethő Enikő azt mondta, a vakációra bejelentkezett harminc gyermekért éppen olyan felelősséget kell vállalniuk, mint tanév közben a több mint kétszázért, ezért nem különös, hogy alkalmazottjaik teljes létszámával indítanak. Nem lesz könnyű, hisz olyan szervezést igényel a járványügyi biztonsági előírások betartása, amelyekre nincsenek felkészülve, de Pethő Enikő igazgató szerint a szülőkkel együtt vállalható mindaz, ami a gyermekek és az érintett családok biztonságát jelenti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2020-06-30: Világfigyelő - :

Elnöki rendelet védi a köztéri szobrokat

Az Egyesült Államokban az afroamerikai George Floyd rendőri beavatkozás miatti halála óta kirobbant tüntetéssorozatok és erőszakos megmozdulások során az amerikai történelem több személyiségének emlékművét, szobrát döntötték le vagy rongálták meg.
2020-06-30: Közélet - Hecser László:

Jó vizet Barótnak

Barót tanácsa csütörtöki ülésén úgy döntött, csatlakozik ahhoz a megyei pályázathoz, amely a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programban valósul meg, és megyei szinten százmillió euróból fejleszti az ivóvíz- és csatornahálózatot. Az erről szóló tervezetet előterjesztő polgármester úgy nyilatkozott, a város és a hozzá tartozó falvak számára egyértelműen hasznot hajt majd a részvétel, hiszen Bodoson és Miklósváron kiépül a víz- és csatornahálózat, Köpecen és Bibarcfalván az elavult meglévőt cserélik újra, Baróton pedig azokba az utcákba vihetik el a vizet, ahol még nem volt. Az ellenzékiek szerint kétséges, hogy Barót javára válik a közösködés.