Érettségi: a magyar diákok közel fele megbukott

2020. június 30., kedd, Közélet

Közel négyszáz magyar érettségiző bukott meg az idei vizsgán, 395-ön az ötös átlagot sem érték el, huszonhaton ötös és az átmenő hatos között teljesítettek. A megyei átmenési arány 60,89 százalék – ez kisebb, mint az országos 62,9 százalék. Háromszéken csupán 808-an kaphatnak idén érettségi diplomát.

  • Sokaknak volt okuk az örömre is az idei érettségi után. Albert Levente felvétele
    Sokaknak volt okuk az örömre is az idei érettségi után. Albert Levente felvétele

A magyar tagozatos diákok átlagát a román jegyek rontották leginkább, míg magyar nyelv és irodalomból 95,72 százalék az átmenők aránya a megyében, román nyelv és irodalomból csak az összes vizsgázó 70,44 százaléka érte el az ötöst. Az elméleti osztályok végzősei jóval megelőzték a szakoktatásban tanuló diákok eredményeit, előbbiek körében 82,39 utóbbiakéban 22,14 százalék a sikeresen vizsgázók aránya. A pedagógiai, teológiai és művészeti osztályok végzősei közül 57,41 százalék a sikeresen érettségizők aránya.

Háromszéken négyen kaptak tízest román nyelv és irodalomból, ötvenöten magyar nyelv és irodalomból, harminchatan a kötelező tárgyból (matematika és történelem) és ötvenegyen a választott tantárgyból. A fellebbezéseket szerda déli 12 óráig lehet benyújtani, a tizennyolc év alatti diákok óvását a szülőknek is láttamozniuk kell. A végleges eredményeket július 5-én teszik közzé.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-06-30: Belföld - :

Háromszéki tagja is van a számvevőszéki testületnek

Jóváhagyta a képviselőház és a szenátus keddi együttes ülésén a számvevőszéknél és az audithatóságnál megüresedő hét tisztségre vonatkozó jelöléseket. A számvevőszéki tanácsosi tisztségre sikeresen pályázók közt egy felső-háromszéki jelentkező is van Dezső Csongor Attila személyében.
2020-07-01: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
MIKLÓSSY MÁRIA festőművész Emlékkiállítás című festészeti és grafikai tárlatát ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban Deák Ferenc Loránd kurátor nyitja meg. A kiállítás a Lábas Ház alagsorában található két kiállítóteremben tekinthető meg július 31-ig hétköznapokon 8–16 óráig.