Újranyitott a Louvre

2020. július 7., kedd, Magazin

Tegnap újból megnyitotta kapuit a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat.

A járvány miatti bezárás több mint 40 millió eurós bevételkiesést okozott a Louvre-nak – közölte Jean-Luc Martinez, a múzeum igazgatója, aki szerint az intézmény három évig pénzügyi nehézségekkel fog küzdeni. „A közönségünk nyolcvan százalékát elveszítjük. A látogatóink háromnegyede külföldi. Jó, ha a közönség 20–30 százaléka visszatér a nyáron, naponta maximum 4 és 10 ezer közé várjuk a látogatók számát” – jelezte múlt heti sajtótájékoztatóján az igazgató. Ezért egyelőre attól sem kell tartaniuk a látogatónak, hogy esetleg nem engedik be őket a tömeg miatt, mint ahogy az egyes nyári napokon történni szokott.

A kiállítótér hetven százaléka, mintegy 45 ezer négyzetméter látogatható hétfőtől. A legnépszerűbb termek, így az egyiptomi gyűjteményt bemutató szárny is megnyílt.

A legtöbb nagy múzeumhoz hasonlóan interneten előzetes foglalás ajánlott a Louvre látogatásához, de az igazgató szerint érdemes helyben is próbálkozni a bejutással, mert maradnak még üres idősávok. A június 15-én elindított internetes rendszerben az első tíz napban 12 ezer belépőjegyet vásároltak, elsősorban júliusra. Az intézményben kötelező a maszkviselés, és az előre meghatározott útvonalakon kell a látogatóknak haladniuk, hogy minél kevesebb ember útja keresztezze egymást. Aki egyszer kijött a múzeumból, már nem mehet vissza, és egyelőre sem a ruhatár, sem a múzeumi kávéház nem tart nyitva.

A Mona Lisa előtt továbbra is engedélyezett a szelfizés, de csak a matricával megjelölt helyekről, hogy ne alakuljon ki lökdösődés a Louvre legnépszerűbb alkotása előtt. A Louvre rövidebb, úgynevezett felfedező útvonalakat is megnyit, amelyek ingyenesen és előzetes foglalás nélkül végigjárhatóak a múzeumban, a fiatal közönségnek pedig ingyenes tárlatvezetéseket ajánlanak. Ezek célja a látogatók visszacsalogatása a múzeumba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2020-07-07: Magazin - :

Remekre szabott búzasör: Weihenstephaner Hefeweissbier (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Már az elején le kell szögeznem egy dolgot: ez az eddigi legjobb búzasör, amelyet valaha ittam. A Weihenstephaner Hefeweissbier minden kortya ott volt a szeren, és úgy gondolom, hogy ilyennek kell lennie egy igazi búzasörnek. Ám mielőtt belevágnánk a dolgok sűrűjébe, meg kell említenem azt is, hogy a Weihenstephant tartják a világ legrégebbi sörfőzdéjének, már 1040-ben írásos említést tesznek róla. A bajorországi sörgyárban jelenleg tizenkétféle habos nedűt főznek, s búzasörük talán a legjobb termékük.
2020-07-07: Kultúra - :

Székely írók az árnyékos oldalról* (Székely könyvtár)

Olaszok, svábok, franciák, osztrákok dolgoznak abban a grafenstadeni vasgyárban, az elzászi Strasbourgtól egy köpésre, ahol János, Szabédi László 1935-ös Műkedvelő napszámos című novellájának naiv hőse első munkanapját tölti.