Barót Törökországban is keres befektetőt

2008. október 10., péntek, Közélet

Nagy István polgármester vezetésével baróti küldöttség utazik ma Törökországba, hogy megtekintsen egy hosszabb ideje működő ipari parkot.

Hasan Sert, az Extra Energie vállalat vezérigazgatója néhány hónappal ezelőtt járt először Baróton, de akkori tervét — cemetgyárat szeretett volna telepíteni — a civilek egyöntetű ellenzése miatt elvetette. Az erdővidéki tapogatózás azonban nem volt eredménytelen: a török üzletember figyelmét felkeltette az önkormányzat tulajdonában levő technikatelepi tízhektáros, ipari park számára fenntartott terület, ezért tanulmányútra Isztambulba hívta a választottakat.

Nagy István polgármester elmondása szerint amennyiben sikerül a török vállalkozóval egyezségre jutniuk és olyan társulási szerződést kötniük, amelyben a város többségi tulajdonnal rendelkezik, Barót komoly előnyhöz juthatna a megye más vidékeihez képest. ,,Munkahelyi kötelességemnek tekintem azt is, hogy olyan feltételeket teremtsek, amelyeket a befektetők vonzónak találnak; ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy területet szerezzünk a városnak, hiszen a vállalatok vonzásának egyik legjobb módja az, ha rendelkezünk olyan parcellával, amelyen ipari parkot hozhatunk létre. A török üzletember megjelenésével számunkra ez hamarosan kézzelfoghatóvá is válhatna" — nyilatkozta. Kérdésünkre: nem félő-e, hogy az ipari park felépítését követően az Extra Energie mégis cementgyár létesítése mellett dönt, a baróti elöljáró elmondta: nem kizárt, hogy valamilyen hátsó szándék is meghúzódhat a több tízmillió eurós befektetés hátterében, de egyrészt a jó szándékot kell feltételezni, másrészt semmilyen vállalkozást nem tud megakadályozni, mely a törvényes feltételeknek eleget tesz. ,,Nem tudom, hogy akarnak-e majd néhány év múlva a törökök cementgyárat, de azt tudom, hogy Erdővidéknek, sőt, az egész megyének meg kellene nyílnia a vállalkozók előtt. Nem tarthatjuk zárva kapuinkat, mert ezáltal csak veszíthetünk" — érvelt Nagy.

A Magyar Polgári Párt frakcióvezetője, Csiki Béla, bár bizonyos fenntartásokkal, de támogatja az ipari park megvalósítását. ,,Az ipari parkra szükségünk van, de csak akkor, ha a társulási szerződésben foglaltak minden esetben nekünk kedveznek. Ezt azért kell így leszögeznem, mert az elmúlt években Baróton már nyíltak török tőkével működő cégek, de abból nem sok köszönet származott. Persze, nem minden török egyforma, de azért véleményem az, hogy ha lehetne, ne keleti, hanem nyugati befektetővel kellene társulnunk. Mindezek ellenére azt mondom, most el kell mennünk Törökországba, lássuk konkrétan, mit is ajánlanak. Barót egyetlen megoldást sem utasíthat el anélkül, hogy komolyan ne vizsgálódna."

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1285
szavazógép
2008-10-10: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Utcán az ország!

Európában és világszerte tőzsdék, bankok omlanak össze, s a fejlett országok gazdaságait olyan maláriás láz rázza, amilyenre nem nagyon volt példa 1929—30 óta. Valami történik a pénzügyi világban, oly jelenség, melyre a legnagyobb szakértők is csak makognak. S vonják vállukat. A kormányok tüsténkednek és összedugják a fejüket: hogyan lehetne elkerülni a világgazdaság válságát. Hát ezzel a kapitalizmussal is van valami gond, de mi, ártatlan laikusok soha meg nem lelhetvén a magyarázatot, inkább hallgatunk...
2008-10-10: Közélet - Iochom István:

Fűtéstámogatás Kézdivásárhelyen

Hétfőtől a városházán is lehet igényelni a fűtéstámogatáshoz szükséges nyomtatványt. Mátyus Kálmán, a szociális iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: a kérésekhez csatolni kell a családtagok személyazonossági kártyájának/igazolványának másolatát, illetve a keresztlevél-másolatot.